Zašto se na hrvatskoj granici usporava izvoz robe iz BiH?

Duge kolone kamiona koji izvoze robu iz Bosne i Hercegovine sve duže se zadržavaju na granici Hrvatske, to se događalo i proteklih pa i ove godine.

Udruženja međunarodnih cestovnih prijevoznika tereta Vanjskotrgovinske komore BiH, upozoravaju da se zastoji i duge kolone teretnih vozila, ponovo sve prisutniji na graničnim prijelazima sa Hrvatskom.

Udruženje je zatražilo pomoć od Vijeća ministara BiH, ukazujući na neodrživost stanja na graničnim prijelazima sa Republikom Hrvatskom Neshvatljivo duge kolone i zastoji ugrožavaju funkcioniranje lanaca isporuke robe i dovode do ruba strpljenja vozače teretnih vozila, zadržanih na otvorenom putnom pravcu u nehumanim uvjetima.

Primjedbe prijevoznika su prisutne u poslednjih nekoliko godina i javljale su uglavnom kada je tokom godine aktuelan izvoz sezonskog voća i povrća, kazala jed za Faktor Sabrina Teskeredžić, direktorica Sektora za transport VTK BiH.

“U poslednje vrijeme i izvan tog razdoblja, sve prisutniji su zastoji na graničnim prijelazima sa Republikom Hrvatskom, te je rad svih službi na graničnim prijelazima, nužno unaprijediti i to obostrano. Na radno vrijeme fitosanitarne i drugih inspekcijskih službi, prijevoznici ukazuju uglavnom u periodu izvoza sezonskog voća i povrća, ali ovo i sva druga mjesta koja predstavljaju uska grla, moraju detektirati i argumentirano, istovremenim i jednoobraznim djelovanjem otkloniti nadležni organi i sa jedne i sa druge strane“, pojašnjava Tekeredžić novinarima Faktora.

Osim gubitaka koje prijevoznici iskazuju u cjelodnevnom ili višesatnom zadržavanju na graničnim prijelazima, drugih podataka u Sektoru za transport nemaju.

“Poznato nam je da su u vrijeme sezone, zbog nemogućnosti blagovremenog prelaska graničnog prijelaza između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, prijevoznici koristili čak zaobilazni putni pravac kroz Srbiju prema Hrvatskoj, a sve da bi ispoštovali rokove isporuke i očuvali ispravnost i kvalitet sezonske robe“, ističe Sabrina Teskeredžić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79