Zašto se Sarajlije mogu vakcinisati samo u Zetri, šta je s domovima zdravlja?

Jedino mjesto za vakcinaciju u Sarajevu odavno nije funkcionalno, što navodi na pitanje zašto se građani ne vakcinišu u domovima zdravlja.

Kantonalna vlast je po uzoru na druge države odlučila da vakcinaciju protiv koronavirusa vrši u velikoj dvorani – u ovom slučaju Zetri. Razlika je u tome što u većini tih država velike dvorane nisu jedino mjesto vakcinacije, već su to i domovi zdravlja i ambulante.

To nije slučaj u Sarajevu, gdje su nadležni odredili građanima da se mogu vakcinisati samo u Zetri. Na početku je to bilo provodivo, ili kako tada neko od građana reče – “kao u Švedskoj”. Kako se povećavao broj onih koji se žele vakcinisati, vakcinacija u Zetri je brzo postala onakva kakva je i očekivana, kao u Bosni i Hercegovini – vrlo neorganizovana.

Građani, među kojima su i oni stariji, sa zdravstvenim problemima, su primorani doći ispred Zetre, a onda čekati u dugim redovima na iznimno visokim temperaturama zraka. Dešava se i da budu vraćeni, jer se naprosto iskoriste sve vakcine. Posebno je teško onima koji su primorani javnim prijevozom doći iz udaljenijih dijelova kantona. Time su najmanje u dvostrukom riziku da se zaraze koroanvirusom – tokom korištenja javnog prijevoza i čekajući u redu za vakcinaciju.

Zašto se ne vrši vakcinacija i u domovima zdravlja, koje ima svaka općina, a što se radi u drugim zemljama. Sigurno je da bi se time svima olakšalo? Mjesto vakcinacije bi bilo znatno bliže, vjerovatno bi redovi bili kraći, a rizik od širenja pandemije bi bio manji. Manji bi bio i pritisak na zdravstvene radnike.

Umjesto toga, insistira se samo na vakcinaciji u Zetri, a samo vlast zna zašto to radi. Ako je suditi prema sadašnjem stanju, za očekivati je da će biti još više problema kada konačno počne masovna vakcinacija, jer se još vakcinišu osobe iz prioritetnih grupa stanovništva. Osim ako se većina njih do tada ne vakciniše u Srbiji ili nekoj drugoj državi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79