Zašto se u Centru za komunalne usluge u Dobrinji još uvijek ne mogu plaćati režije?

Općina Novi Grad Sarajevo adaptirala je prostor oko 100 metara kvadratnih, u ulici Dobrinjske bolnice 15 na Dobrinji i opremila ga za potrebe Centra za komunalne usluge, kako bi građanima olakšala i omogućila plaćanje režija na jednom mjestu.

U dijelu objekta otvoreno je odjeljenje Službe za opću upravu Općine Novi Grad, gdje će stanovnici Dobrinje moći završiti i određene administrativne poslove bez dolaska u zgradu Općine.

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić potpisao je sporazum o saradnji sa v. d. direktorima kantonalnih javnih komunalnih preduzeća Sarajevogas, KJKP Rad Ibrahimom Karahodžićem i Mirsadom Hošićem i izvršnim direktorom u preduzeću Toplane – Sarajevo Predragom Mlađenom, a potpisivanju je prisustvovala i ministrica komunalne privrede i infrastrukture KS Nihada Glamoč. Predstavnici KJKP Vodovoda i kanalizacije nisu se odazvali pozivu, zbog kako su naveli, još nedefinisane upravljačke strukture u tom preduzeću.

Iako je sve spremno za početak rada, Centar još neće otvoriti vrata za građane Dobrinje, zbog činjenice da im je uvođenjem moratorija na zapošljavanje onemogućeno zapošljavanje, ali i interni premještaji zaposlenika.

– U apsurdnoj smo situaciji da nakon što smo sve pripremili, preduzeća ne mogu preuzeti ono što je bilo dogovoreno, svoje šaltere koji su spremni za rad. Po mom mišljenju iz razloga što Skupština KS već duži vremenski period uvodi anarhiju u Kantonu Sarajevo time što stvari koje su riješene zakonom ona dodatno remeti svojim zaključcima, koji su u osnovi nezakoniti – izjavio je načelnik Efendić, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.

Inicijativa za uspostavljanje Centra za komunalne usluge na lokacijama općina u kojima bi građani na jednom mjestu mogli rješavati zahtjeve kada su u pitanju priključivanja, isključivanja, plaćanja i sve ostale administrativne poslove vezane za usluge kantonalnih javnih komunalnih preduzeća, stara je više od godinu.

Ovom prilikom ministrica Glamoč zahvalila je Općinskom načelniku koji je omogućio da se nastavi sa strateškim ciljevima sa kojima je resorno ministarstvo krenulo 2017. godine, da kantonalna komunalna preduzeća i na području općine Novi Grad podignu nivo kvalitete pružanja usluga građanima.

– Današnjim činom potpisat će se sporazum sa direktorima komunalnih preduzeća, ali ono što baca sjenu na ovaj izuzetno važan projekat i jedan od strateških ciljeva u programu rada Vlade i Ministarstva KS, jeste što nećemo moći reći da ovaj centar počinje sa radom sutra, iz razloga što je Skupština KS krajem septembra donijela zaključak kojim se zabranjuje zapošljavanje uposlenika, kao i imenovanja nadzornih i upravljačkih struktura, što je ovim preduzećima u mnogo čemu otežalo pa i u ovom vrlo važnom iskoraku da pružimo odmah sutra uslugu građanima – rekla je ministrica Glamoč.

U novootvorenom postoru, Općina je stavila u funkciju izdvojeno odjeljenje Službe za opću upravu, gdje će građani moći ovjeriti dokumente, preuzeti sve obrasce koji se mogu preuzeti u zgradi Općini, ali i provjeriti stanje predmeta u upravnom postupku.

U planu je da već od naredne godine bude uvezan sistem sa matičnim uredom, koji je uvezan na cijeloj teritoriji Federacije BiH, kako bi se mogli izdavati rodni listovi i uvjerenja iz matične knjige vjenčanih, umrlih i drugi dokumenti vezani za matične knjige.

Odjeljenje Općine Novi Grad na usluzi je građanima radnim danima od 8 do 16 sati.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79