Zašto stojimo u redovima: “Mi smo žrtve birokratije”

Gdje god da krenete, koju god obavezu treba da izvršite, čekaju vas redovi, u banci, na biroima za zapošljavanje, u domovima zdravlja, na šalterima za plaćanje režija, u općinama, pa i u pekarama.

S obzirom na aktuelnu situaciju sa pandemijom koronavirusa i preporučene mjere distance, i do sada uobičajeni redovi su još veći jer građani moraju da drže distancu od 1,5 metara do 2 metra, a u pojedine poslovnice ulazi samo po jedan klijent pa se ispred ulaza stvaraju redovi građana.

Edin Pašić iz Udruženja za zaštitu potrošača Kantona Sarajevo ističe da bi davaoci usluga morali imati u vidu aktuelnu situaciju, da ne dovode u opasnost potrošače.

– Ima dosta načina da se riješi problem čekanja, gužvi, redova, od aparata koji izdaju brojeve da znate kada ste na redu, da ne morate biti tu, da ne morate stajati. To bi zahtijevalo neko investiranje tih organizacija koje daju usluge, do samog uvođenja reda, da se potrošačima osiguraju uvjeti da ne stoje, da poštuju socijalnu distancu, da sve to bude u skladu sa protokolima koji su nam naređeni kada je u pitanju pandemija – kaže Pašić.

Ističe da potrošač treba odrediti šta mu je nužno, a šta nije.

– Potrošač treba da odredi šta mu je bitnije od zdravlja u ovom momentu i da li je išta bitnije od zdravlja. S druge strane, kada su u pitanju davaoci usluga, ovo je jako dobra situacija u kojoj se može desiti revolucija, da se poveća produktivnost servisa koji se daju građanima, prije svega državnih. Da se, recimo, ugledamo na države poput Estonije gdje ne morate izaći iz kuće za sve ove stvari o kojima mi pričamo. Mislim da 14 posto Estonaca čak i glasa online, putem interneta, sve se može, kad se hoće, samo je pitanje hoće li potrošači izvršiti pritisak na institucije koje daju usluge da im se ta vrsta usluge osigura – pojašnjava Pašić.

Pašić ističe kako BiH ima odličan softver za lične podatke, IDEA, koji omogućava da se jednim klikom dobiju sve neophodne informacije.

– Međutim, i danas kada hoćete da uradite i najobičniju glupost, šalju vas u vašu općinu da izvadite papir CIPS-a da stojite u redu, umjesto firma koja vas šalje po to, može samo jednim klikom da dobije taj isti dokument po koji vi idete fizički i stojite u redu i izlažete sebe i svoje ukućane virusu. Samo je pitanje želje i pritiska javnosti da se ta automatizacija konačno desi i ovo bi bila savršena prilika da se te stvari značajno unaprijede, da ljudi ne moraju da idu da uzimaju lično dokumentaciju već da se ta dokumentacija šalje u elektronskoj formi, da postoje elektronski pečati i potpisi. Mi smo žrtva birokratije, više od 60 posto procesa koje smo obavezni da uradimo, postoje sami zbog sebe, kada bismo sami sebi pravili te procese, sigurno ne bismo sebi toliko zakomplikovali život. I u bolnicu kada idete, više puta morate ići po uputnice, a liječite se recimo dvije godine od određene bolesti. Umjesto da se ta uputnica pošalje elektronskim putem, da znaju u bolnici da ćete doći – navodi sagovornik.

Pašić ističe da dok se ne desi pritisak potrošača da traže da se te stvari olakšaju, da se ubrzaju, stvari se neće puno promijeniti prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79