Zašto su afričke države odbile osuditi Putinovu invaziju?

Pojedini afrički saveznici predsjednika Vladimira Putina dali su u Ujedinjenim narodima “tihu podršku” ruskoj invaziji Ukrajine.

Na sjednici Opće skupštine UN-a 141 zemlja prihvatila je rezoluciju kojom se osuđuje agresija na Ukrajinu, a kojom se od Rusije traži da trenutno, potpuno i bezuvjetno povuče sve svoje snage s teritorija napadnute zemlje, koji je unutar međunarodno priznatih granica. Samo četiri zemlje bezuvjetno su podržale Rusiju – njihov “partner u zločinu” Bjelorusija, te Sjeverna Koreja, Sirija i Eritreja.

Kako piše Daily Telegraph, nije iznenađujuće da su baš ove, krajnje autokratske ako ne i diktatorske zemlje podržale Putina, no to je ujedno i znak koliko je njegov ugled potonuo u međunarodnim okvirima.

Snažne veze s Rusijom

Daily Telegraph ističe kako je još zanimljivije analizirati zemlje koje su se suzdržale od glasanja, odnosno, nisu se opredijelile ni za rezoluciju, niti protiv nje, anjih je čak trideset i pet. Očekivano, tu su mnogoljudne Kina i Indija, koje imaju snažne veze s Rusijom, no više od polovine suzdržanih glasova stiglo je iz Afrike.

Na kontinent na kojem se nalaze 54 države, a 17 zemalja glasalo je protiv rezolucije, a njih sedam uopće je odbilo pristupiti glasanju. Afrička unija osudila je rusku agresiju, kao i sva tri afrička predstavnika u Vijeću sigurnosti UN-a, Kenija, Gabon i Gana. No, Telegraphov novinar pita se zašto to nije učinila Južnoafrička Republika, nacija koja se ponosi svojom borbom za ljudska prava i koja je proživjela apartheid. Zašto nije osudila upotrebu kasetnih bombi u urbanim područjima?

Nema jasnog odgovora, osim da Moskva još ima snažan utjecaj na afričkom kontinentu.

Tokom Hladnog rata Rusija je podržala brojne oslobodilačke pokrete diljem Afrike, uključujući JAR, Mozambik i Angolu. Neki od danas visokih funkcionera studirali su u Moskvi i izvrsno govore ruski. Iako su te veze pomalo izblijedjele padom Sovjetskog Saveza, čini se kako i dalje postoje.

No, značajniji je čimbenik utjecaj ruske vojske na kontinent. Više od polovine afričkih država ima ugovore o vojnoj saradnji s Rusijom koja je glavni izvoznik oružja u zemlje subsaharske Afrike. Alžir, Uganda, Burundi, Južni Sudan, Mali, Mozambik, Sudan i Angola samo su neke od zemalja koje se gotovo u potpunosti oslanjaju na rusko oružje, a list podsjeća da su sve te zemlje autokratske ili čak diktatorske, s malo obzira prema poštivanju ljudskih prava.

Ruski plaćenici

Tako je sin moćnog predsjednika Ugande Muhoozi Kainerugaba na društvenim mrežama objavio kako “većina (nebjelačkog) stanovništva svijeta stoji uz ruske napore u Ukrajini”. Zemlje poput Madagaskara, Mozambika, Sudana, Centralnoafričke Republike i Malija također su poznate po dobrim odnosima s Rusijom, a njihovi stanovnici su među pripadnicima zloglasnih proruskih odreda smrti, poput Wagnera, koji se dovodi u izravnu vezu s Kremljom.

Američki Centar za strateške i međunarodne studije navodi kako imaju dokaze da su ruski plaćenici aktivni od 2016. u Kongu, Burundiju i Zimbabveu, zemljama koje su odbile glasati o rezoluciji protiv Rusije. Sudanski vojni čelnik general Mohamed Hamdan’ Hemeti’ bio je, piše Telegraph, u Rusiji kada je invazija počela. Spremno ju je podržao rekavši kako Rusija ima pravo braniti se.

– Ne očekujte osudu invazije među zemljama koje imaju tako snažne odnose sa Rusijom – kaže Steven Gruzd s južnoafričkog Instituta za međunarodne odnose.

Južnoafrička Republika, Tanzanija, Senegal i Namibija pokušavaju, pak, zadržati donekle neutralnu poziciju, ali najviše paze da svojim postupcima ne uvrijede Putina.

Osuda iz Nigerije

U obraćanju UN-u južnoafrička predstavnica Mathu Joyini tako je “u rukavicama” pozvala na diplomatiju i dijalog te na mirno rješenje sukoba, no odbila je Rusiju nazvati agresorom.

– Pozivamo sve strane da ovoj situaciji pristupe u duhu kompromisa i poštivanja ljudskih prava, kao i poštivanja njihovih obveza koje proizlaze iz međunarodnog prava – kazala je. Njezin blagi stav naišao je na osude domaće javnosti, a brojni su se komentatori prisjetili poruka pokojnog Desmonda Tutua koji je rekao “ako si neutralan u nepravednoj situaciji, svrstavaš se na stranu agresora”.

Od velikih i moćnih afričkih zemalja jedino je Nigerija osudila napad na Ukrajinu te poručila da su spremni uvesti sankcije Rusiji, što se pripisuje njihovoj frustraciji zbog Putinova utjecaja na zapadu kontinenta.

Zapadni diplomati ogorčeni su zbog zemalja koje su odbile osuditi Putinove postupke. No, Telegraph zaključuje kako su time afričke zemlje pokazale kako ih ne treba uzimati “zdravo za gotovo” te da će, kao i druge zemlje, učiniti sve da zaštite svoje geopolitičke interese.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79