Zašto su Armenija i Azerbejdžan u sukobu?

Dvije bivše sovjetske zemlje dugo su bile su sukobu zbog otcijepljene azerbajdžanske većinski armenske regije Nagorno-Karabaha, a granični sukobi pojačali su se proteklih mjeseci.

Nagorno-Karabah je etnički armenska enklava u sastavu Azerbejdžana koja je van kontrole Azerbejdžana od kraja rata 1994. godine. Obje strane imaju jako vojno prisustvo duž demilitarizovane zone koja odvaja region od ostatka Azerbejdžana.

Sukob Armenije i Azerbejdžana počeo je februara 1988. godine, kada je autonomni region Nagorno-Karabah proglasio otcjepljenje od Azerbejdžana.

Za vrijeme sukoba od 1992. do 1994. godine, Azerbejdžan je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susjednih regiona. Od 1992. godine održavaju se pregovori o mirnom rješenju sukoba u okviru OEBS Minsk grupe, kojom predsjedavaju Rusija, SAD i Francuska.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79