Zašto su građani pasivni kada je riječ o poskupljenjima?

U Sarajevu je sinoć održana protestna vožnja od Energoinvesta do Skenderije i nazad. Neformalna grupa građana okupila se zbog poskupljenja goriva. Njihova poruka je jasna: neće dozvoliti da cijena skoči na 4 KM.

Iako je za protestnu vožnju najavljeno oko 400 vozila, sinoć nismo svjedočili takvom prizoru. Ipak, oni koji su došli bili su saglasni u svojim ciljevima.

Anel Alispahić došao je na proteste jer smatra da je vrijeme da se nešto uradi kada je riječ o, kako kaže, nelegalnim poskupljenjima u našoj zemlji. Od prvih protesta ne očekuje veliki pomak, ali svakako poručuje da se na ovom neće stati.

– Vakat je i vrijeme je da se nešto uradi jer mislim da smo postali jedni od, hajmo reći, najgorih država po svemu. Po poskupljenju goriva, hrane, itd. Da ne govorim dalje, što se tiče poslova i ostalog. Došli smo da pokušamo nešto promijeniti. Ovo je početak. Nećemo stati na ovome, sigurno, poručuje Alispahić.

Ista namjera je i nekolicine ostalih građana. Da se nešto promijeni, jer kako kažu, 5 do 12 je odavno prošlo.

– Da pokušamo promijeniti ovu situaciju, kako je sa gorivom, itd. Očekujem da će se nešto promijeniti. Inače, optimizam je na prvom mjestu, pa kontam da ćemo nešto uspjeti sa ovim, kaže Mejra Ibrahimović.

Došao sam ovdje jer je cijena goriva samo raste. Vlast ne poduzima ništa povodom toga. Očekujem da počnu razmišljati o nama građanima običnim, ako ništa da ukinu akcize, da smanjuju nešto što se tiče cijena goriva, kaže Mirza Đianić.

Organizator protesta Jasmin Zumberović opću pasivnost građana i ne izlazak na proteste komentariše time da je građane najvjerovatnije strah i da se boje da time ništa neće postići.

– Većina očekuje da će izaći neko drugi umjesto njih, iz nekog straha. Pretežno je tako, nažalost. Ne znam od čega ih je strah, uglavnom, u suštini 60 posto njih je strah, navodi Zumberović.

Zaključno, organizator od protesta očekuje korak naprijed i poručuje da se tek krenulo na put traženja boljeg sutra, za sve građane Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, cijene goriva u Bosni i Hercegovini dostigle su rekordne iznose, od gotovo 4 marke. Nemar vladajućih, koji su umjesto olakšavajućih mjera građanima, sebi povećali plate za 500 maraka bila je kap koja je prelila čašu i dovela do protesta.

Priču donosi Merima Buljubašić. (O Kanal)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79