Zašto su hurme važne: “Najzdravije voće na svijetu”

Počnite dan sa dvije do tri hurme koje su odličan izvor prirodnih vlaka koji su organizmu neophodni za dobar rad crijeva. Zbog njihovih širokih zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti hurme se smatraju najzdravijim voćem na svijetu.

Prije svega važno je znati da je prirodni šećer koji se nalazi u hurmama savršena alternativa običnom šećeru. Stoga one vrlo brzo smanjuju osjećaj gladi i pravi su izvor vitamina i za djecu i odrasle.

Kraljevina Saudijska Arabija donirala 50 tona hurmi Bosni i Hercegovini

Hurme snižavaju krvi pritisak i holesterol te sprečavaju srčani udar. Mnogi kažu da samo jedna hurma dnevno može sačuvati zdravlje očiju jer potpomaže ćelije epitela za dobar vid.

Hurme obiluju željezom, sprečavaju dijareju, umiruju crijeva i potiču redovnu probavu. Stoga i sprečavaju zatvor. Poznate su i po svom djelotvornom učinku pri mršavljenju jer su niskokalorične namirnice, a obiluju vlaknima i drugim hranjivim tvarima.

U jednom istraživanju, 21 osoba koja je tokom 21 dana konzumirala sedam hurmi dnevno, iskusila je velika poboljšanja u učestalosti stolice.

Nadalje, vlakna u hurmama može biti korisna za kontrolu šećera u krvi. Vlakna usporavaju probavu i mogu sprečiti da nivo šećera u krvi previsoko poraste poslije jela.

Hurme sadrže i fluor koji je izuzetno važan za zaštitu zuba od karijesa te selen koji je važan za normalan rad imunološkog sistema. Vjeruje se kako hurme imaju učinkovito djelovanje u liječenju raka, za što je zaslužan upravo selen.

Konzumiranje hurmi može pomoći i poboljšanju funkcije mozga. Laboratorijska istraživanja otkrila su da mogu biti korisne u snižavanju upalnih markera, poput interleukina u mozgu. Visoki nivoi interleukina 6 povezani su s većim rizikom od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti, javlja Healthline.

Hurme se danas koriste u različitim dijelovima svijeta, a posebno su važan dio prehrane u arapskim zemljama. Proizvode se u 35 različitih zemalja na oko 2,9 miliona hektara zemlje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79