Zašto su polovnjaci nikad skuplji?

Prošle sedmice je uslijedio i novi prijedlog Evropske komisije, dakle stari, dotrajali automobili ne bi se više mogli prodavati izvan EU

Troškovi života u Bosni i Hercegovini sve skuplji. Od hrane, goriva, pa i automobila. Stoga ne čudi što i danas na ulicama možemo vidjeti auta koja su stara više od 30 godina.

Novi prijedlog Evropske unije vezane za automobile je da se prestanu izvoziti stari, dotrajali automobili. Istražili smo koje su pozitivne a koje negativne strane ovog prijedloga i kako će on uticati na BiH?

“Ja ne znam nijednu stvar koja nije poskupila. Poskupila nam je i carina, poskupio dovoz, uveli su tu neku novu ekološku taksu koja je strašna. U zadnje tri godine oni su uveli novi zakon da je dozvoljen uvoz samo euro 5 vozila. To vam otprilike ide od neke 2009 pa gore. Najjeftiniji otprilike je Seata Ibicu da je oko 10 hiljada a da je godište 2010 pa na gore”, ističe Jelena Elez Crnogorac, vlasnica auto placa piše Una.

A prošle sedmice je uslijedio i novi prijedlog Evropske komisije. Stari, dotrajali automobili ne bi se više mogli prodavati izvan EU i pridonositi nesigurnosti na cestama i onečišćenju okoliša u trećim zemljama te bi se umjesto toga trebali reciklirati.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79