Zašto su preko noći nestale mašine sa trase sarajevske Prve transverzale

Po izjavama tadašnjih vlasti, 26. oktobar 2020. godine bio je historijski dan jer je počela izgradnja Prve transverzale u Sarajevu, a sredinom maja 2021. godine radovi su totalno obustavljeni jer nisu riješeni svi imovinsko-pravni odnosi, pa su građevinske mašine preko noći nestale, koje su radile prekoputa željezničke stanice Sarajevo.

Tog dana prošle godine počela je izgradnja dionice između raskrsnica ulice Halida Kajtaza s Kranjčevićevom i s Tešanjskom ulicom. To se desilo u vrijeme Vlade KS koju je predvodio Mario Nenadić. U međuvremenu nova Vlada KS imenovana je početkom marta 2020. godine, koju predvodi Edin Forto. I ova vlada nastavak radova ocijenila je historijskim.

Mašine su izašle na teren, radile nekoliko dana i onda su preko noći nestale sa gradilišta. Šta se dešava sa historijskim projektima, u razgovoru za Faktor pojasnila je Belma Barlov, direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo.

– Izgradnja Prve transverzale obustavljena je zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Zavod za izgradnju KS, po nalogu i u ime i za račun Kantona Sarajevo pokrenuo je postupak rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na lokaciji soabraćajnice Prve transverzale, dionica Kranjčevićeva – Bosnalijek, na području općina Centar i Novo Sarajevo, i dionica Bare – tunel Kobilja glava, područje općina Centar i Vogošća – kaže Belma Barlov.

Što se tiče dionice Kranjčevićeva – Bosnalijek, radovi su prema informacijama Zavoda okončani prema izdatoj građevinskoj dozvoli za prvih sedam profila, dok nastavak izgradnje ovisi o izmještanju instalacija koje je u nadležnosti javnih komunalnih preduzeća i Direkcije za puteve KS i rješavanju imovinsko-pravnih odnosa pred nadležnim institucijama, dodaje direktorica.

– Predmeti od kojih direktno zavisi nastavak izgradnje do budućeg nadvožnjaka Grand se vode pred Općinskim i Kantonalnim sudom u Sarajevu u vanparničnom i žalbenim postupcima radi određivanja naknade vlasnicima, dok Općina Centar i Novo Sarajevo kontinuirano vode preostale postupke eksproprijacije po prijedlogu ovog Zavoda. S obzirom na to da je nadvožnjak Grand preduvjet za nastavak izgradnje Prve transverzale u tehnološkom i građevinskom dijelu ovog projekta, trenutno se daje primat rješavanju imovinsko-pravnih odnosa radi izgradnje stubnih mjesta budućeg nadvožnjaka čije se okončanje očekuje u narednom periodu – ističe Barlov.

Najveći problem koji se treba riješiti na trasi Prve transverzale odnosi se na rušenje dijela zgrade Pennyplus d.o.o Sarajevo.

– Zavod je u skladu sa zaključcima sa Koordinacije izgradnje Prve trasnverzale objavio javni oglas, pa se trenutno provode aktivnosti na angažovanju ovlaštenih sudskih vještaka koji će utvrditi tačno činjenično stanje u konkretnom slučaju o čemu će biti zvanično obaviještena Vlada KS – kaže Barlov.

Za dionicu Bare – tunel Kobilja glava na području Općine Centar aktivnosti na izgradnji Prve transverzale vode Ceste Federacije BiH i Direkcija za puteve KS gdje su radovi u toku.

Na lokaciji budućeg tunela Kobilja glava na području Općine Vogošća vodi se više postupaka pred Općinskim i Kantonalnim sudom radi konačnog određivanja naknade vlasnicima, dok Zavod za izgradnju KS u koordinaciji sa Direkcijom također provodi aktivnosti na ubrzanom rješavanju imovinsko-pravnih odnosa u skladu sa važećim propisima, zaključuje direktorica Zavoda za izgradnju KS piše Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79