Zašto su Pretisu, Binasu i BNT-u blokirani računi?

Vogošćanskom Pretisu, Binasu iz Bugojna te Tvornici mašina i hidraulike BNT iz Novog Travnika usljed dugovanja blokirani su računi. Ti podaci u koliziji su s uobičajenim tvrdnjama vlasti o dobrom stanju u namjenskoj industriji u Federaciji BiH.

Pretisu iz Vogošće, koji se bavi proizvodnjom oružja i municije, blokirano je 10 od 11 računa koje trenutno ima ova kompanija. Nisu to dobre vijesti za nekadašnjeg diva koji trenutno zapošljava 355 radnika i koji je u prošloj godini ostvario 25,5 miliona KM prihoda od prodaje.

Bugojanski Binas važna je kompanija za cijeli taj sektor, jer se bavi proizvodnjom eksploziva, zapošljava 340 radnika, a u prošloj godini je uprihodovala skoro šest miliona KM. I Binas ima jedan aktivan račun te sedam blokiranih, a neke blokade stoje još od 2005. godine.

BNT iz Novog Travnika pohvalio se i prvom bh. samohodnom haubicom, izvozom u Ujedinjene Arapske Emirate, ali bankovni status mu je sličan kao i ostalima. Samo jedan aktivan račun te devet blokiranih. Neke od blokada stoje i više od desetak godina.

Novotravničani zapošljavaju 356 zaposlenih, a u prošloj godini prijavili su prihod od 6,5 miliona KM.
Samo letimičan pregled finansijskog poslovanja ove tri kompanije iz naše namjenske industrije otkriva istu praksu, blokirani su od komercijalnih banaka, a posluju samo preko jednog računa koji je otvoren kod banke koja je u vlasništvu Vlade FBiH – Union banke ili Razvojne banke FBiH. Tako da je i pitanje koliko je takva praksa, kao i njihovo poslovanje, u skladu sa zakonom.

Drugačiji kriteriji za ovaj sasvim sigurno važan i važniji segment naše privrede je opravdan, samo je pitanje na čemu se temelje hvalospjevi i da li su oni ekonomske ili političke prirode.

Blokirani Binas prošle godine u novembru posjetili su predsjednik SDA Bakir Izetbegović i federalni premijer Fadil Novalić, a poruke su bile posve drugačije od stanja na računu.

Novalić je tada rekao da je u posljednjih pet godina namjenskoj industriji posvećena posebna pažnja te je i njen obim povećan za tri puta, čime je izrasla u jednog od najboljih izvoznika.

Dodao je da je plan da ta industrija u naredne četiri godine poraste još tri puta, na vrijednost od 500 miliona do milijardu KM.

“Potražnja za naoružanjem u svijetu stalno raste, posebno za konvencionalnim, u čijoj proizvodnji mi imamo tradiciju”, naveo je Novalić.

Možda namjenska industrija u našoj zemlji radi sve bolje, ali bi dobro bilo da krene izmirivati svoje obaveze zbog kojih su joj svi računi u komercijalnim bankama blokirani piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79