Zašto su zaustavljeni radovi u centru Sarajeva, Faruk Kapidžić poručio: Ono brdo pijeska može stajati čitav moj život, što se mene tiče!

Početkom augusta ove godine počeo je projekt sanacije Trga Alije Izetbegovića u centru Sarajeva, no nedugo zatim je i obustavljen.

Iz Općine Stari Grad su poručili da su se radovi obustavili na nagovor Faruka Kapidžića, predsjedavajućeg Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Tim povodom, danas smo pozvali Kapidžića kako bismo ga upitali o čemu se radi, te zbog čega je stopirao radove u centru Sarajeva.

“Jeste, tačno je to! Mi smo 15 dana zvali inspekciju i tražili smo da se obustave radovi iz prostog razloga jer nemaju papir. Nije više bitno da li je sanacija ili je rekonstrukcija. Inspekcija nije ni mogla ništa drugo uraditi nego zatvoriti gradilište. Kada smo im tražili papir za sanaciju kojeg Općina sama sebi izdaje, oni su rekli da nema papira. Onda smo pitali inspekciju da li imaju ikakav papir, a onda su nam rekli da Općina Stari Grad nije nikakav subjekt u ovome, te da je samo vlasnik zemljišta. Niko nije izdao nikakav papir, to je nemoguće. Inspekciji sam onda rekao da ako ne zatvore gradilište da idu u zatvor, jer je to kopanje po nacionalnom spomeniku, bez ikakvog papira ili bilo čijeg odobrenja”, ističe Kapidžić.

“Ljudi moji, firma koja izvodi radove je podizvođač radova od neke firme koja je, ne znam odakle, i kojoj je neka općina iz Istanbula dala pare da kopa po Sarajevu. Ili se ja ne uklapam u ovaj sistem, ili se do sada ovako radilo. Što se mene tiče, ono brdo pijeska može stajati čitav moj život. Ja ću ga gledati, ali se bez papira ne može raditi. To je rušenje sistema i države. Općina mora izdati papir za sanaciju, ako je rekonstrukcija, onda FBiH izdaje papir. Nemaju nikakvo odobrenje. Pitao sam inspekciju da li je moguće da 15 dana tolerišu da se to kopa i radi”, ističe Kapidžić za Source.ba portal.

Upitali smo ga da li se, zbog svoje političke opredijeljenosti, na neki način sada sveti Ibrahimu Hadžibajriću, načelniku Općine Stari Grad.

“Sad ja njega kao blokiram preko inspekcije… Ne znam da li iko od građana može u to povjerovati. Možda se on ovime sveti meni, ne znam zašto je uvijek pravac prema meni, a on je uredu. Uopće me ne zanima ko je koja politička partija. Ja, jednostavno, moram zakonski da utičem na to da inspekcija radi svoj posao i ništa drugo. Ako neko hoće da sjedne na moje mjesto i da se po nacionalnom spomeniku kopa bez ikakvog papira, neka izvoli sutra odmah, ja ću mu dati. Pa, neka trpi da se po ovom gradu kopa bez dozvola i papira, a može neko poginuti i stradati”, rekao je Faruk Kapidžić danas u razgovoru za Source.ba portal.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79