Zašto šuti Tužilaštvo BiH: Ko je držao Sarajevo pod opsadom?

Iako je Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu identifikovao veliki broj pripadnika Sarajevsko romanijskog korpusa učestvovao u zločinima nad stanovnicma Sarajeva. Međutim, za sada su za opsadu Sarajeva izrečene samo četiri presude i to Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću, Stanislavu Galiću i Dragomiru Miloševiću.

Upravo želeći ukazati na ovu činjenicu Udruženje žrtava i svjedoka genocida izdalo je brošuru pod nazivom “Sarajevo, 30 godina bez optužnice” u kojoj se govori o zločincima koji još nisu privedeni pred lice pravde.

– Pored utvrđene odgovornosti optuženih kroz četiri presude, MKSJ/MICT je identifikovao i niz drugih osoba koje su odgovorne za zločine u opkoljenom Sarajevu počevši od komandanata brigada, bataljona pa sve do snajperista i drugih izvršioca zločina. S obzirom da nema informacija o postojanju optužnica za opsadu grada niti u Tužilaštvu BiH niti Tužilaštvu KS, uputili smo svim tužiocima Tužilaštva BiH (29) koji rade u Odjelu za ratne zločine, dopis u kojem smo naveli izvore u kojima postoje dokazi o zločinima pojedinaca iz Sarajevsko romanijskog korpusa. Do danas mi nemamo informaciju o daljnjem postupanju tužioca iz Odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH. Udruženje žrtava i svjedoka genocida je prije dva mjeseca objavilo imena snajperista sa A liste Pravila rimskog sporazuma za koje je MKSJ utvrdio da postoji dovoljno dokaza za pokretanje procesa. Imajući u vidu da ni do danas Tužilaštvo BiH nije ostvarilo nikakv kontakt sa Udruženjem niti je pokrenulo bilo koji postupak, bar mi ne znamo za to, na samoj promociji ćemo iznijeti određene zaključke koji će biti upućeni prema nadležnim institucijama kao što su VSTV i druge, izjavio je predsjednik Udruženja Murat Tahirović.

Inače, spomenuta brošura je izdata uz podršku Udruženja generala BiH, Unije saveza udruženja policije FBiH, Udruženja veterana policije za specijalne namjene “Lasta”, Udruženja za zaštitu tekovine borbe za BiH, te Udruženja nosilaca najvećih ratnih odlikovanja “Zlatni ljuiljan” i “Zlatna policijska značka” FBiH.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79