Zašto Tužilaštvo BiH ništa ne radi nakon američkih sankcija funkcionerima?

Uvođenje američkih sankcija bivšem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine Osmanu Mehmedagiću i objavljeni razlozi za sankcije alarm su domaće pravosuđe.

U obrazloženju uvedenih sankcija Mehmedagiću između ostalog se navodi da je koristio državnu telekomunikacionu kompaniju BH Telecom za prikupljanje mobilnih aktivnosti od bh. političara koji nisu povezani sa SDA.

Odmah nakon informacije o uvođenju sankcija bivšem direkotru OSA-e, oglasili su se i Mehmedagić, ali i SDA koja je direktno prozvana. Negirali su krivicu i od Amerikanaca zatražili da objave dokaze za detalje koje navode.

Tu dolazimo do suštine priče. Jasno je da Amerika neće javno objaviti dokaze, jer to nisu činili nikada do sada, a na crnoj listi te države su od raniej brojni javni funkcioneri. SAD uvođenjem sankcija prije svega štiti sebe blokirajući eventualnu imovinu u SAD-u sankcionisanima te zabranom transakcija sa SAD-om. Pored toga Amerika pokušava pomoći institucijama države da se same izbore sa korupcijom.

Međutim, ono što je zanimljivo u cijeloj priči jeste da se državna telekomunikacijska kompanija BH Telecom već drugi put navodi u obrazloženju zbog čega su nekome u BiH uvedene sankcije. Prije slučaja Mehmedagića BH Telecom se navodio u obrazloženju sankcija i Asimu Sarajliću, bivšem visokopozicioniranom kadru SDA u aprilu prošle godine.

Američko obrzaloženje je da je Sarajlić na crnu listu stavljen između ostalog i zbog toga što je zloupotrijebio svoj položaj u odnosu na javno preduzeće BH Telecom gdje je vršio pritisak na proces zapošljavanja, a prema navodima u obrazloženju i lično prihvatao novac u zamjenu za posao. U tom procesu Sarajlić je navodno za zaposlenje preporučio osobe koje su dosta manje kvalifikovane, što je narušilo integritet kompanije.

Dakle, u manje od godinu dana kompanija BH Telecom se dva puta navodi u obrazloženju za uvođenje sankcija dvojici funkcionera iz BiH. U međuvremenu pravosuđe nije ništa pokrenulo ili barem nije obznanilo da je pokrenulo neku vrstu istrage za informacije koje su Amerikanci naveli u slučaju sankcija Sarajliću.

Upravo tužilaštvo treba uzeti, barem kao polazišnu osnovu navode Amerikanaca i ispitati osnov američke sumnje i saznanja o korupciji i zloupotrebi položaja koja se povezuje sa spomenutom kompanijom.

Ukoliko tužilaštvo ne pokrene aktivnosti u cilju istrage svih navoda koje su Amerikanci iznijeli, javnost neće dobiti potpunu satisfakciju i sliku cijele priče.

U međuvremenu se oglasio i BH Telecom porukom da su iznenađeni navodima američkog ministarstva finansija. Kažu da se izuzimanje podataka iz telekomunikacijskog sistema vrši isključivo na osnovu zakona. Također su kao i SDA pozvali da američku ambasadu da objavi dokaze o zloupotrebama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79