Zašto u ladicima Tužilaštva BiH stoji više od 300 predmeta vezanih za ratne zločine?

Godinu nakon usvajanja Revidirane strategije za progon ratnih zločinaca, ista predstavlja “mrtvo slovo na papiru”, saopćeno je iz Udruženja Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa”.

Iako je Tribunal za bivšu Jugoslaviju dostavio Tužilaštvu BiH predmete A kategorije, oni i dalje stoje u ladicama Tužilaštva BiH.

“Preko 300 predmeta A kategorije ‘Pravila puta’ koje je dostavio Tribunal za bivšu Jugoslaviju su sakriveni od javnosti i ništa se ne radi na njima iako je aneksom B Strategije određeno da su navedeni predmeti apsolutni prioritet u radu Tužilaštva u BiH”, saopćeno je.

Iz Pokreta “Majke enklave Srebrenica i Žepa” zatražili su da se hitno pristupi realizaciji Revidirane strategije.

“Tražimo da se hitno pristupi realizaciji Revidirane strategije i tražimo da međunarodna zajednica izvrši uvid i kontrolu odobrenih i deblokiranih sredstava koja su stavljena na raspolaganje nadležnim institucijama od strane Vijeća ministara Bosne i Hercegovine”, naveli su iz Udruženja.

Također, istakli su kako Srbija i Hrvatska sprovode opstrukciju i blokade progona ratnih zločinaca.

“Neprihvatljivo je da se blokadom Revidirane strategije ne samo štite ratni zločinci, nego je blokada dio regionalne opstrukcije i blokade progona ratnih zločinaca koju sprovode Srbija i Hrvatska. Udruženja žrtava su u kontinuitetu predavala liste i spiskove osoba koje se dovode u vezu sa zločinima, a nalaze se u presudama haškog suda, a blokadom registracije presuda Tribunala iz Haga od strane Ministarstva pravde i Vijeća ministara BiH se onemogućava progon navedenih osoba i štite ratni zločinci”, ističe se u saopćenju.

Na kraju, Udruženje Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa” pozvalo je na hitno otklanjanje opstrukcija koje će dovesti do pokretanja presuda protiv ratnih zločinaca.

“Ukoliko se hitno ne uklone opstrukcije i blokade, zahtijevat ćemo da se ključne osobe koje se nalaze na A listi Pravila puta i u presudama Tribunala, procesuiraju od strane nadležnih međunarodnih sudova i mehanizama”, zaključili su iz Udruženja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79