Zašto u RS šute na zahtjev za progonom hrvatskih generala?

Nižu se reakcije na zahtjev iz Bosne i Hercegovine za progonom hrvatskih generala. Dokumentacija je u Ministarstvu pravosuđa Hrvatske, proučava se, ali tvrde straha za generale iz akcije Bljesak nema. Stigla je i reakcija Željka Komšića, te još nekih zvaničnika. Reakcije vladajućih zvaničnika iz entiteta Republika Srpska još nema.

Ministarstvo RH: Ne radi se o optužnicama BiH, već o zamolnicama za pravnu pomoć

U zamolnici u čijem smo posjedu navode se imena 14 generala i časnika HV-a, uz ostalo Pavla Miljavca, Mladena Markača, Luke Džanko te trojice umrlih generala.

Pretpostavlja se da su sudjelovali u izdavanju naredbi za „neselektivno granatiranje i artiljerijsko djelovanje sa područja pod kontrolom Hrvatske vojske po civilnim ciljevima i nebranjenim mjestima Bosanske Gradiške i Bosanske Dubice prilkom čega je ubijeno više civila“.

U zamolnici se dodaje:

“Obzirom da je Tužilaštvo BiH za navedene prijavljene osobe izvršilo provjere te ustanovilo da se radi o osobama državljanima RH, odnosno osobama koje nemaju državljanstvo BiH, te da je djelo izvršeno s područja Hrvatske sukladno članu 35. Sporazuma između BIH i Hrvatske podnosimo zamolnicu za preuzimanje kaznenog gonjenja u ovom predmetu”.

Ili prevedeno, civili i vojnici su ubijeni s teritorija susjedne države, čime se zapravo odgovara i na izjave pojedinih generala HV-a koji su kazali kako u okviru Bljeska nije bilo Hrvatske vojske u BiH. Zamolnicu Tužilaštva BiH komentiraju…

“Očekujem da će nas i Plenković i predsjednik države zaštititi jer smo očistili naš prostor bez mrlje. Napadnuti smo iz susjedne države i što sad? Nakon 27 godina suđenje za ono što smo pošteno obavili”, kaže Luka Džanko.

U odgovoru hrvatskog ministarstva pravosuđa, podsjetimo, navodi se kako je potrebno izvršiti detaljnu pravnu analizu. S druge starne činjenični opisi ni pravne kvalifikacije u BiH ni na koji način ne vežu hrvatska pravosudna tijela.

“Postoji bojazan da ako mi ne postupimo nikako, da BiH dige međunarodne tjeralice. Mi moramo do kraja zaključiti što ćemo s tim predmetima. Zaključak štiti naše državljane, ali ne na način da ih zaštiti od postupanja u BiH”, navodi Josip Salapić.

U sporazumu RH i BiH na onovu kojeg se traži preuzmanje krivičnog progona navodi se da Tužilaštvo BiH treba osigurati saglasnost oštećenih, odnosno prijavitelja. MUP RS po čijoj prijavi je formiran predemt nije kontaktiran, dok Tužilaštvo do zaključenja ovog priloga nije odgovorilo da li su direktno oštećeni dali pristanak.

Također jedna od odredbi sporazuma je i obustava kaznenog gonjenja u BiH, ako DORH odbaci optužbe, predmeta više nema.

Zbog svega navedenog nameće se pitanje zbog čega sve ovo prolazi bez ijedne rekacije u RS-u. Iako će vrlo vjerovatno krivični predmet kojim se hrvatski časnici terete za stradanja civilnog srpkog stanovništva biti odbačen u Hrvatskoj, tek jedna reakcija i to Mirka Šarovića.

Podsjetimo da je ranije reagirao predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kazavši kako je za krivična djela koja se vežu za operacije Oluja i Bljesak isključivo nadležno Tužilaštvo Republike Hrvatske. No druge akcije poput Maestrala i Južnog poteza desile su se u Bosni i Hercegovini.

Reagirao je i HNS. Postojanje navedenog predmeta Dubica i Bosanska Gradiška nazvali su djelovanjem paraobavještajnih bošnjačkih struktura i pristiskom na pravosuđe, iako su prijave u Tužilaštvo stigle iz MUP-a RS. Od reakcija iz RH izdvajamo onu generala Pavla Miljevca koji je sve što se događa stavio u kontekst nezadovljstva BiH izgradnjom Pelješkog mosta piše N1.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79