Zašto u Sarajevu još nije izabran gradonačelnik?

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini održani su 15. novembra 2020. godine, u ova tri i pol mjeseca Sarajevo nije dobilo novog gradonačelnika. Dosadašnjem gradonačelniku Abdulahu Skaki, koji je kadar Stranke demokratske akcije (SDA), prema Statutu Grada Sarajeva, mandat ističe kada i Gradskom vijeću.

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća još nije zakazana, jer se čeka da Centralna izborna komisija (CIK) potvrdi mandate gradskih vijećnika.

Za RSE piše Aida Đugum

“Čim CIK potvrdi mandate nema više nijedne prepreke da se zakazuje konstituirajuća sjednica na kojoj će se odmah izabrati rukovodstvo gradskog vijeća i gradonačelnik i njegovi zamjenici, po preceduri, kao što se to po prijašnjim mandatima dešavalo”, kaže Vibor Handžić, nekadašnji gradski vjećnik, a sadašnji poslanik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo, te delegate u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Nema kašnjenja u izboru gradonačelnika
“Mislim da se ne kasni, mislim da je u okvirima zakona”, odgovara predsjednik stranke Narod i pravda (NiP) Elmedin Dino Konaković na pitanje zašto se kasni sa izborom gradonačelnika Sarajeva.

NiP je prema izbornim rezulatima najveće povjerenje Sarajlija.

Slično misli i Vibor Handžić, iz Naše stranke, koja je jedan od kolacionih partenra NiP-a.

Njegovo dosadašnje iskustvo gradskog vijećnika, kaže on, pokazuje da ni u prethodna dva mandata i pored činjenice da su izboru održani redovnu u oktobru, gradonačelnik nije odmah izabran.

“S obzirom da je sada bilo preko mjesec dana kašnjenja u održavanju izbora nije nikakvo zakašnjenje u odnosu na prethodne mandate čak će, čini mi se biti i ranije nego što je to bio slučaj”, ocjenjuje on.

Kako se bira gradonačelnik Sarajeva?

Gradsko vijeće Sarajeva ima 28 vijećnika. Svaka od četiri sarajevske opštine koje čine Grad – Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad i Stari Grad, delegira sedam vijećnika u Gradsko vijeće.

Prema odredbama Statuta Grada Sarajeva Bošnjacima, Hrvatima i Srbima, kao konstitutivnim narodima, pojedinačno se garantuje minimum 20 posto mjesta u Gradskom vijeću, a Ostalim najmanje dva mjesta.

Gradonačelnik glavnog grada Bosne i Hercegovine se bira javnim glasanjem, a za izbor je potrebno petnaest glasova.

Bogićev izbor neupitan!?

Socijaldemokratska partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) predložiće Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva.

Bogićević je kandidat ‘četvorke’, koalicije koju osim SDP-a čine Narod i pravda, Naša stranka, te Nezavisna bosanskohercegovačka lista.

SDP- ov prijedlog prihvatile su sve stranke ‘četvorke’, jer je riječ o kompromisu.

SDP nije imala nijednog kandidata za načelničke pozicije u sarajevskim opštinama tokom lokalnih izbora, pa je tako odluka o tome ko će biti kandidat za gradonačelnika Sarajeva pripala SDP-u.

“Koliko vidim, ali eto to ćemo vidjeti kada CIK zvanično dodjeli mandate, ali koliko vidim proceduru koja je propisana CIK-om ‘četvorka’ ima sigurnu stabilnu većinu, mislim da se radi o 18 od 28 vijećnika. S tim što ja imam i nekih naznaka, da bi i neke druge stranke kao što je DF (Demokratska fronta) mogle glasati za izbor Bogićevića za gradonačelnika, tako da mislim da je izbor u ovom momentu Bogića Bogićevića za gradonačelnika neupitan”, kaže Dragan Stevanović (SDP), vijećnik Gradskog vijeća Sarajevo.

On smatra da ne bi trebalo biti ‘nekih peripetija’ u izboru gradonačelnika kao što je to bio slučaj u Mostaru.

“Zato što je procedura izbora gradonačelnika u Sarajevu manje komplikovana u odnosu na procedure izbora u Mostaru. Ovdje je potrebna natpolovična većina vijećnika gradskih za izbor gradonačelnika. Koliko znam glasa se javno. Tako da mislim da tu ne bi trebalo da bude nekakvih opstrukcija odnosno daljih produžavanja ili bilo čega drugog”, kaže Stevanović.

Vibor Handžić iz Naše stranke kaže da je sa ‘četvorkom’ u vezi sa formiranjem Gradskog vijeća sarađivala još jedna stranka – Platforma za progres, te da će oni imati ‘komotnu većinu’ u Gradskom vijeću.

Ipak za sada je neizvjesno da li će Bogićević imati protivkandidata.

“Uvijek postoji mogućnost na samoj sjednici Gradskoj vijeća da bude i protukandidat ali mislim da nema šansi realno po trenutnim omjerom snaga”, kaže Stevanović.

Bogić Bogićević je dugogodišnji bh. političar, antifašista, borac za ljudska prava, borac za mir i bivši član Predsjedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) kojeg su građani Bosne i Hercegovine izabrali za tu funkciju na prvim demokratskim izborima 1990. godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79