Zašto Vijeće ministara ne potpisuje ugovor sa Islamskom zajednicom?

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović postavio je pitanje državnim ministrima i predsjedavajućem Vijeća Zoranu Tegeltiji koje se odnosi na potpisivanja ugovora između države i Islamske zajednice BiH.

Bećirović je na početku izlaganja svog pitanja kazao da Islamska zajednica nije ravnopravna sa katoličkom i prvoslavnom crkvom u BiH s obzirom na to da obje imaju ugovor s državom.

“Šta je konkretno učinilo aktuelno Vijeća ministara BiH s ciljem pomoći podrške usvajanju osnovnog ugovora između države Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini? Ovo pitanje postavljam u kontekstu zakonske obaveze državnih organa vlasti Bosne i Hercegovine da poštuju tradicionalne vrijednosti tolerancije i zajedničkog života u viševjerskom karakteru Bosne i Hercegovine, kao i obaveze osiguranja jednakog pravnog okvira u kojem će sve crkve i vjerske zajednice u državi Bosni i Hercegovini djelovati i biti izjednačene u pravima i obavezama bez ikakve diskriminacije”, stoji u poslaničkom pitanju Bećirovića.

Na ovo pitanje odgovorio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH koji je rekao da tijelo kojim predsjedava poštuje sva vjerska osjećanja, da nema namjeru nikoga diskriminirati, ali da potpisivanje tog sporazuma nije u njegovoj moći.

“Vijeće ministara na čijem sam čelu zalaže se za punu ravnopravnost svih građana i svih vjerskih zajednica, sve što radimo posvećeno je tome. Vijeće neće donijeti nijednu odluku koja će povrijediti nečija vjerska prava dok god ja predsjedavam ovim Vijećem”, rekao je Tegeltija.

Pojasnio je zašto nisu do sada omogućili potpisivanje ugovora sa Islamskom zajednicom BiH iako Vijeće ministara BiH jeste utvrdilo nacrt sporazuma još 2015. godine i poslalo ga u Predsjedništvo u proceduru.

“Nema zvanične komunikacije između Predsjedništva BiH i Vijeća ministara po tom pitanju. U ovom trenutku je taj sporazum još uvijek u proceduri i Vijeće nije u mogućnosti da išta radi po tom pitanju dok god je to u Predsjedništvu”, rekao je on.

Napomenuo je i da sporazumi za pravoslavnom i katoličkom crkvo, bez obzira što su potpisani se ne mogu provoditi.

U toku je posebna zajednička sjednica oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na kojoj poslanici i delegati postavljaju pitanja Vijeću ministara. Tako će ministri odgovoriti na 36 pitanja, najviše pitanja je upućeno ministrici vanjskih poslova Biseri Turkovih i ministru vanjske trgovine i ekonomskih poslova Staši Košarcu.

Neke od tema poslaničkih pitanja su integracije u EU, nedostatak vakcina, provjera diploma i slično.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79