Zašto Vlada FBiH krije koliko je platila 500.000 doza “Sinopharm” vakcina iz Kine

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo u petak je stiglo 500.000 doza “Sinopharm” vakcina, koje je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine kupila putem direktne nabavke od kineskog proizvođača.

Ovo je do sada najveća pojedinačna i prva direktna isporuka vakcina protiv virusa Covid-19 za Federaciju.

Šta je rekao direktor Zavoda

Aktuelne federalne vlasti ne želi otkriti koliko je ova nabavka koštala Federaciju BiH. Ranije je navedeno da su detalji ugovora nabavke tajni, iako se na vakcine čekalo skoro četiri mjeseca.

Diektor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, Siniša Skočibušić, jučer je na pitanje medija, koliko je koštala ova direktna nabavka vakcina kazao:

– Nismo u mogućnosti, po zahtjevu proizvođača govoriti o iznosu nabavke koja je iza nas.

Zanimljivo je da je prvi čovjek Federacije Fadil Novalić, nije ni bio na sarajevskom aerodromu, kako bi dočekao pošiljku iz Kine. Prethodnih mjeseci, bio je najglasniji da sve ide svojim tokom i da vlada direktno obavlja pregovore, kao i da je novac uplaćen.

Zadnji put kada je dočekao respiratore, Fadil Novalić se našao na optuženičkoj klupi zbog netransparentnosti postupka nabavke 100 respiratora, također iz Kine, po cijeni od 10,5 miliona KM i sumnje na pranje novca. Pitanje je zašto Vlada Federacije krije koliko je izdvojeno za pola miliona doza “Sinopharm” vakcina kojima je rok trajanja dvije godine. Za razliku od vlada u Srbiji, Hrvatskoj, federalna vlast, s Novalićem na čelu, kako stoje stvari ide ka novoj aferi.
BiH direktno pregovarala sa Kinom

Inače, Novalić je 10.juna, u pauzi sjednice Vlade u Mostaru, rekao da je potpisan ugovor o direktnoj nabavci 500.000 doza vakcina “Sinopharm” sa proizvođačem.

Istakao je da je javnosti poznato da je Federacija BiH direktno pregovarala sa Kinom za nabavku tih vakcina te da je ugovor uime Vlade Federacije BiH potpisao v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić.

– Također je poznato da zbog klauzule o javnosti nismo u mogućnosti dati više informacija o ovome – rekao je Novalić.

Međutim, prije mjesec je još Vlada za ovu nabavku izdvojila 12,5 miliona KM, ali nije pojašnjeno odakle su sredstva obezbijeđena. Saznajemo da je novac, putem Ministarstva finansija Federacije, uplaćen 2.jula i to direktno kineskoj strani. Ali, zašto se sada krije cijena nabavke i uplata, pitanje je za Novalića i Zavod za javno zdravstvo FBiH piše Avaz.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79