Zašto Vlada KS daje 30 miliona KM naših para komunalnim firmama za posao koji bi svakako trebale raditi?

Zarovili su ruku u budžet koji pune građani, a šta građani imaju od toga?

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS napravilo je (može se već tako nazvati) historijski korak. Naime, resorni ministar Bojan Bošnjak obznanio je da će biti izdvojeno čak 30 miliona KM za sufinansiranje zajedničke komunalne potrošnje u Kantonu Sarajevo.

Ako se zna da računi uredno ispadaju svaki mjesec iz poštanskih sandučadi za usluge, ako se zna da je nemoguće Pokop iskulirati, odnosno ne platiti, postavlja se pitanje čemu dodatno, i to historijsko, izdvajanje preko leđa građana.

Malo im prihoda

“Zato što im je malo od onih prihoda što ostvare od građana, to je npr. u slučaju Vodovoda, a što se tiče Parka, on generalno nema prihode, izuzev onih iz Kantona i karata za Pionirsku dolinu, tako da faktički Park taj novac koji dobija iz budžeta, dobija da bi uređivao parkove, javne površine o kojima brine”, objašnjava Almir Bečarević, bivši ministar komunalne privrede, za Raport i dodaje da što se tiče drugih, to je dodatak na njihove prihode koje ostvaruju od građana te ujedno rade i uslugu određenu za Kanton za Raport.

Bečarević: Daju im za plaće

Da li je 30 miliona adekvatno, da li je malo ili puno, o tome bi se dalo diskutirati.

“To su ogromni novci, da li mi kao građani vidimo to šta se iz budžeta da, to se da preispitati i postavljati milion upitnika. To su značajna izdvajanja iz budžeta, pogotovo ovakvog osakaćenog. Činjenica je da je ovo najveći iznos u historiji za komunalna preduzeća”, ističe naš sagovornik i ukazuje na drugi problem koji se može pojaviti zbog porasta svih njihovih troškova, odnosno poslovanja s gubitkom.

Navodi da je na povećanje plaća po kolektivnom ugovoru Vlada KS pristala te da je pitanje da li će tih 30 miliona završiti na način kako je predviđeno ili će jedan dio da će otići u plaće.

Ruka u budžetu

“Svi direktori javnih preduzeća su odbili prijedlog da se u komunalnim preduzećima dodatno povećaju plaće, ono što su sindikati tražili, jer činjenično su preduzeća na granici, neki već posluju s debelim minusima, neki su oko nule, neki imaju već ugroženo poslovanje i ovo izdvajanje je i povećano upravo jednim dijelom i zbog toga da bi se faktički isfinansiralo sve ono što će se realno pojaviti kao trošak u tim komunalnim preduzećima, a tu su i plaće”, objašnjava Bečarević i dodaje “jer kad se pogledaju izjave sadašnjeg ministra, on je i rekao da će jedan dio novca biti iz ovog izdavanja, a drugi će izdvojiti sama komunalna preduzeća, samo mi nije jasno odakle kad su svi direktori rekli da oni nemaju odakle da izdvoje”.

Zarovili su ruku u budžet koji pune građani, a šta građani imaju od toga? Ministar će reći: “Čistiji grad”.

“Izdvajaju novac iz budžeta koji svi mi punimo i niko ne pita građane je li to treba dati na taj način i onda još imaš ministra koji se hvali tim da je nikad veći iznos izdvojen, a od tog iznosa on sam kaže da će jedan dio novca ići upravo za plaće iz razloga što su pristali na takav kolektivni ugovor”, priča i ističe da to znači da čitav Kanton faktički finansira ne onu uslugu koju bi trebalo da daju ta preduzeća, nego sada se iz budžeta počinje finansirati, preko ovih ugovora koji su jučer potpisani, dio plaće.

“Nemaju drugo rješenje, ne mogu se izboriti sa sindikatima, a da li je to opravdano ili ne, neka sami procjenjuju, ali nije normalno da se sada dio tih sredstava koristi i za to”, zaključuje Bečarević.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79