Zašto vozači plaćaju dvije putarine?

Vozači u Bosni i Hercegovini dnevno plate oko 1,7 miliona konvertibilnih maraka državi od kupljenog goriva na benzinskim pumpama.

To proizilazi iz podatka Uprave za indirektno oporezivanje BiH u kojoj je za Srpskainfo rečeno da je prošle godine prikupljeno ukupno 620,7 miliona maraka po osnovu putarina na naftu i naftne derivate. To je za 238 miliona konvertibilnih maraka više nego u godini prije, jer je od februara prošle godine povećana putarina za 0,15 KM po litri derivata za autoputeve.

Kupovinom goriva na tržištu BiH vozači plaćaju dvije putarine. Jedna je za igradnju puteva, a druga je za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju ostalih puteva. Obje iznose 0,40 KM.

Kad je u pitanju raspodjela prihoda od putarina, oni su se dijelili na dva načina. Od ukupno prikupljene putarine u iznosu od 620,7 miliona KM, prvi dio je putarina za izgradnju puteva i taj dio je iznosio 234,8 miliona KM. Ova sredstva su raspoređena sa svim ostalim prihodima od indirektnih poreza, dakle prema koeficijentima koje na kvartalnom nivou usvaja Upravni odbor UIO (Federacija BiH 64,26%, Republika Srpska 32,19 i Brčko distrikt 3,55 odsto).

Drugi dio je putarina za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju ostalih puteva, i rapoređena je po posebnim koeficijentima, na način da je Federaciji BiH pripalo 59, Republici Srpskoj 39 i Brčko distriktu dva odsto. Federaciji je raspoređeno 188,5 miliona KM, Republici Srpskoj 124,6 miliona KM i Brčko distriktu 6,4 miliona KM. Ostatak predstavlja rezervu na posebnom podračunu Jedinstvenog računa za poravnanje kada Upravni odbor usvoji konačan akt o raspodjeli ovih sredstava.

Osim toga, UIO je u toku prošle godine prikupila i prihode po osnovu akciza na naftu i naftne derivate u iznosu od 499,8 miliona KM, a koju plaćaju naftni uvoznici. Ovi prihodi su raspoređeni korisnicima sa svim ostalim prihodima od indirektnih poreza, FBiH, Republici Srpskoj i Brčko distriktu.

(Direkt-portal)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments