Zastoj u otvaranju pregovora o pristupanju EU za Bosnu i Hercegovinu

Zastoj u otvaranju pregovora o pristupanju EU za Bosnu i Hercegovinu


Šefovi ureda europskih komesara nisu postigli saglasnost i preporuku za otvaranje pristupnih pregovora u izvještaju o napretku Bosne i Hercegovine, kako je izvijestio Radio Slobodna Evropa (RSE) pozivajući se na pouzdane izvore u Europskoj komisiji (EK). Uprkos ranijim nakanama, odluka o otvaranju pregovora za BiH suočava se s “velikim otporom” među komesarima. Sastanak šefova ureda završio je bez konsenzusa, a izvještaj o napretku BiH sada je “zaglavljen”.

Kolegij Europske komisije, u kojem sudjeluju svi komesari, treba donijeti konačnu odluku o paketu proširenja u srijedu, 8. novembra. Obično je potrebna saglasnost na razini šefova ureda, a odobrenje paketa u Kolegiju je formalna procedura.

Međutim, očekuje se da će se rasprava o BiH nastaviti na tom sastanku, s obzirom na nedostatak odobrenja za izvještaj.

Dok se preporuka za otvaranje pristupnih pregovora smatra gotovo sigurnom za Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju, izvori tvrde da velik broj komesara smatra da sadržaj izvještaja o napretku za BiH “ne opravdava preporuku za otvaranje pregovora”. To dovodi u pitanje izglede Bosne i Hercegovine za napredak u pristupnim pregovorima s EU.

Kao kandidat za članstvo, Bosna i Hercegovina mora ispuniti osam uslova postavljenih od strane Europske komisije kako bi otvorila pristupne pregovore.

Međutim, čini se da BiH nije uspjela postići pozitivnu ocjenu od EK kada je doneseno mišljenje o spremnosti zemlje za stjecanje statusa kandidata. U tom kontekstu, Europska komisija je identificirala 14 kriterija koje BiH mora ispuniti kako bi stekla status kandidata. Ovi kriteriji ostaju važeći za otvaranje pristupnih pregovora.

U nadi za napretkom i otvaranjem pristupnih pregovora, Bosna i Hercegovina mora kontinuirano raditi na ispunjenju prioritetnih reformi i kriterija koje je postavila Europska unija. Predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, je tokom posjeta Sarajevu 1. novembra, pozvala na jedinstveno djelovanje i nastavak rada na ispunjenju tih prioriteta kako bi BiH ostvarila svoj put prema članstvu u Europskoj uniji.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija