Zastrašujući podaci: U januaru ove godine duplo više preminulih nego rođenih u FBiH

Zastrašujući podaci: U januaru ove godine duplo više preminulih nego rođenih u FBiH


Ekonomski analitičar Faruk Hadžić na svom Facebook profilu često dijeli kratka istraživanja o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

U nastavku pročitajte novu objavu o negativnom prirodnom priraštaju, koju donosi portal Crna Hronika.

Negativni prirodni priraštaj u FBiH nastavljen je i u januaru ove godine.

Podaci FZS pokazuju (podaci u zagradi su u odnosu na isti mjesec prošle godine):

➡ Novorođeni 870 (-28)
➡ Umrli 1.944 (+281)
➡ Negativni priraštaj -1.074 (+309)

Najviše djece je rođeno u KS (224), ZDK (167) i TK (139). Najmanje je rođeno djece u PK (6), BPK (13), K10 (17), ZHK (36) i USK (50). Najviše umrlih je bilo u TK (369), ZDK (346), te SBK i KS (261).

Vitalni indeks za FBIH je iznosio 45, što znači da je bilo više nego duplo umrlih nego rođenih. Nijedan kanton nije imao vitalni indeks 100, što bi značilo da je isti broj umrlih i rođenih. Najbliži tome je bio KS sa indeksom 85, dok su u daleko najgorem stanju PK (15), K10 (18), BPK (26), USK (28), TK i ZHK (38), SBK (40), HNK (47), ZDK (48) i KS (85). Za dodatno pojašnjenje ovih brojeva, ako želite znati koliko je puta broj umrlih bio veći od broja rođenih, podijelite 100 sa ovim brojem. Npr. kada podijelite 100 sa podacima za PK, dobit će te 6,67 ili da je broj umrlih bio 6,67 puta veći od broja rođenih. Za sve kantone je barem broj umrlih bio duplo veći od broja rođenih, osim za KS.

Za prijedloge i ideje kako rješiti problem negativnog prirodnog priraštaja, treba pitati savjetnike ministara / zamjenika ministara, kao i same ministre, zamjenike i zastupnike svih nivoa vlasti.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija