Zastrašujući razmjeri požara u Hrvatskoj: Više od 500 hektara pod plamenom

Na web stranici projekta EFFIS ucrtana je procijenjena opožarena površina. Kako su potvrdili iz Županijskog vatrogasnog operativnog središta u Splitu, do ponoći je izgorjelo oko 550 hektara pretežito niskog raslinja i nešto borove šume.

Tehnologija za nadzor i otkrivanje požara značajno je napredovala i sada su dostupni različiti alati koji upozoravaju na požar u realnom vremenu, kako na velikim područjima na temelju satelitskih snimaka i informacijskih sustava za požare (npr. EFFIS, sastavni dio službe Copernicus za upravljanje hitnim situacijama) tako i na lokalnoj razini, npr. pomoću kamera ili dronova.

Zbog ogromnog je požara u 00:30 zatvorena i Jadranska magistrala.

Oko 5:15 sati naizmjenično je uspostavljen promet na Magistrali (DC 8) kod Trogira koji je ranije bio potpuno prekinut, javila je policija. Drugim riječima promet se sada odvija jednim prometnim trakom, a vozila iz dva smjera naizmjenično pušta policija koja regulira promet.

Vatra se približila državnoj cesti D-8 i kućama, ali nisu bile ugrožene te nije bilo potrebe za evakuacijom stanovništva. Nije bila ugrožena benzinska crpka na Trogirskoj zaobilaznici.

Na terenu ukupno 34 vozila sa 124 vatrogasca iz svih društava Splitsko-Dalmatinske županije te 25 vojnika.

U zoru su na gašenje upućena dva kanadera.

Vatrogasci dežuraju na dijelovima požara koji je pod nadzorom, dok veći dio vatrom zahvaćenog područja još uvijek nije stavljen pod kontrolu pa vatrogasci i dalje gase vatru, rekli su tijekom noći iz Županijskog vatrogasnog operativnog središta u Splitu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79