Zastupnica SDP-a o priznanju konstitutivnosti Srba u HNK: Olimp se konačno smilovao

Predstavnici HDZ-a su prije nekoliko dana podnijeli inicijativu Vladi HNK, kojom traže priznavanje Srba kao konstitutivnog naroda u Ustavu kantona, što su, paradoksalno, i sami blokirali duže od 20 godina.

Podsjećamo, odluka U-5/98 Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti Srba, Hrvata i Bošnjaka na području cijele države donesena je na osnovu apelacije Alije Izetbegovića 2000. godine i praktično je značila da svi nivoi vlasti moraju prilagoditi ustave u tom smislu.

Također, Ustavni sud Federacije BiH 2018. godine je potvrdio da Ustav Hercegovačko-neretvanskog kantona nije u skladu s Ustavom Federacije BiH jer ne priznaje srpski narod kao konstitutivan.

Dopredsjedavajući skupštine HNK Tomislav Martinović potvrdio je da je inicijativa upućena Vladi HNK, dok su predstavnici SDA podržali ideju te će, prema svemu sudeći, ako skupština HNK bude odlučivala o tome, biti dovoljno podrške da se u tom smislu promijeni ustav.

U kontekstu spomenute inicijative razgovarali smo sa SDP-ovom zastupnicom Vesnom Saradžić u skupštini HNK i članicom Kluba Srba u skupštini kantona. Zastupnica je istakla da se odluke Ustavnog suda BiH u praksi ne poštuju i da je prošla 21 godina, a Srbi i dalje nisu konstitutivni u HNK i Posavskom kantonu.

“Ja vam samo mogu reći da je prošlo dosta vremena, zbilja sam insistirala dosta kroz klub SDP-a, sa svojim kolegama u HNK i uz pomoć kluba Bošnjaka apelacija je otišla. Ustavni sud Federacije BiH je donio presudu 2018. godine, a 2019. u januaru istekao je rok za implementaciju i svi napori da se to uvrsti u dnevni red. Svaki moj zahtjev da se ide s dopunom dnevnog reda bio je bezuspješan, nije se dozvoljavalo ni da se stavi na dnevni red, a kamoli da se o tome razgovara”, naglasila je Saradžić.

Inicijativu koju je podnio HDZ zastupnica je slikovito opisala rekavši da se “Olimp konačno smilovao” i da se pojedinci igraju “malih bogova” sa životima i sudbinama ljudi.

“Šta je s institucijama koje su morale implementirati amandmane na Ustav Federacije BiH koje je donio visoki predstavnik, odnosno šta je s amadmanima koje je trebalo usaglasiti, Ustav HNK s Ustavom FBiH. Zašto se to nije desilo?”, pita se Saradžić.

Ona ističe da to tek treba doći na dnevni red skupštine HNK, da se izmjene Ustava vrše dvotrećinskom većinom te da je HDZ to davno mogao uraditi jer ima dovoljno ruku sa svojim koalicionim partnerima.

“Ustav HNK je prevaziđen u svakom pogledu, u njemu još uvijek piše da imamo guvernera, a ne primijera na čelu vlade, da skupštinu čini 50 poslanika. Ima puno članova Ustava koji nisu usklađeni s trenutnim stanjem u kantonu, a posebna je priča kada je riječ o diskriminatorskim članovima Ustava koji se odnose na građane srpske nacionalnosti. Čitav protekli period ništa se nije dešavalo po ovom pitanju, iako se molilo i tražilo, naravno da je ovo nekako sada grom iz vedra neba”, naglašava Saradžić.

Nesumnjivo, podnesena inicijativa HDZ-a da se Srbima konačno ustavom garantuje konstitutivnost u Ustavu HNK je pozitivna. S druge strane ostaje nejasno zašto se toliko dugo čekalo. Moguće je da je otvorena podrška SNSD-a tokom izglasavanja Maria Kordića za gradonačelnika Mostara, dijelom bila uslovljena spomenutom inicijativom.

Osim toga, ovakav potez stvara dojam kooperativnosti HDZ-a pred međunarodnom zajednicom u trenutku presudnih pregovora o budućoj raspodjeli moći unutar Federacije BiH. U slučaju da Srbi konačno budu prepoznati u Ustavu HNK kao konstitutivan narod, Posavski kanton će ostati jedini koji to treba da uradi, u dvadesetogodišnjem procesu implementacije odluke Ustavnog suda BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79