Inicijativa Sabine Ćudić: Sljedeće sedmice se odlučuju o nošenju hidžaba u Oružanim snagama BiH

Inicijativa Sabine Ćudić: Sljedeće sedmice se odlučuju o nošenju hidžaba u Oružanim snagama BiH


Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH će 20. juna raspravljati o inicijativi zastupnice Sabine Ćudić iz Naše stranke, koja predlaže da se pripadnicama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) dozvoli nošenje hidžaba.

Prema trenutnom Pravilniku, vjerska obilježja mogu se nositi uz uniformu samo ako nisu vidljiva, ali Ćudić traži da se hidžab izuzme iz ove odredbe.

Ako inicijativa bude usvojena, Ministarstvo odbrane BiH bi imalo rok od 30 dana da izmijeni ili dopuni Pravilnik o uniformama OSBiH kako bi omogućilo nošenje hidžaba kao vjerskog obilježja za pripadnice OSBiH.

Ćudić ističe da neimplementiranje ove inicijative demotivira građanke koje nose hidžab da se pridruže ili ostanu u Oružanim snagama, te bi time nastavila diskriminatorna praksa.

Emela Mujanović, pripadnica OSBiH, nedavno je izjavila da napušta svoj posao jer je suočena s izborom između svog zvanja i hidžaba.

Ova situacija potaknula je Ćudić da pokrene inicijativu, koja ima za cilj prekinuti praksu koja onemogućava ženama koje nose hidžab da služe u OSBiH.

O sudbini ove inicijative odlučivat će zastupnici u Predstavničkom domu PSBiH 20. juna, a ishod glasanja pokazat će da li će BiH napraviti korak ka većoj inkluzivnosti i ravnopravnosti u svojim oružanim snagama



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija