Zastupnicima se obratio apsolvent medicine Benjamin Isić koji nema zdravstveno jer ima 26 godina

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zadužio je Federalno ministarstvo zdravstva da u narednih 15 dana predloži ovom Domu izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju, a kojima će se ukinuti diskriminacija prema redovnim studentima koji gube pravo na zdravstveno osiguranja sa navršenih 26 godina života. Ovim deformacijama zakona najviše su pogođeni redovni studenti medicinskog, farmaceutskog fakulteta koji studiraju šest godina.

Tim povodom zastupnicima se obratio apsolvent Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli Benjamin Isić.

“Mi smo kategorija u stanju socijalne potrebe”

– Prema važećem Zakonu o zdravstvenom osiguranju, kako krovnom, tako i kantonalnim zakonima, kao student koji je navršio 26. godina gubim pravo na zdravstveno osiguranje. Kao budući ljekar za neka dva-tri mjeseca, koji treba da pružam pomoć građanima, bivam demotivisan da u ova dva-tri mjeseca prigrlim što više znanja od svojih mentora u strahu da se ne zarazim, povrijedim jer trenuto nisam pokriven kao svi redovni studenti zdravstvenim osiguranjem – ispričao je Isić.

Dodaje kako ovaj problem samo na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli ima 170 studenata. Kaže da identične probleme imaju i na Farmaceutskom fakultetu u Tuzli, kao i fakultetima širom Federacije BiH.

– Obraćali smo se resornom kantonalnom ministarstvu ali nismo dobili relevantne podatke. Redovni studenti u TK nemaju pravo da ostvare radni odnos ni na koji način. A radom bih mogao zaraditi za uplaćivanje dobrovoljnog osiguranja koje student koji izađe iz prava mora uplatiti, a ono u TK iznosi 550 KM, s tim da morate još retroaktivno uplatiti za šest mjeseci. Bez omogućenog prava na rad ne možemo da zaradimo da uplatimo zdravstveno osiguranje. Ostaje nam da dodatno opteretimo porodične budžete. Moj otac je RVI 80 posto, pezioner, majka je nezaposlena – kazao je Isić i dodao:

– Ako ne možete zaraditi na legalan način, na grbači ste svojoj porodici. Mi smo kategorija u stanju socijalne potrebe! Mnogi studenti se okreću radu na crno, straže spas u sivoj ekonomiji, traže mjesto pod ovim nebom, kako bi zaradili za dobrovoljno osiguranje ili ostaju bez toga.

Amandmane na Zakon o zdravstvenom osiguranju kojima bi se ispravila ova diskriminacija je predložila zastupnica Jasmina Zubić (SDP).

“Mene je stid, je li vas stid”?

– Nesretna sam što u završnoj godini mandata ne raspravljamo o novom zakonu o zdravstvenom osiguranju koji će omogućiti svim pacijentima da se sa zdravstvenom knjižicom liječe u svakom centru u FBiH.

Nesretna sam što sedam-osam godina pokušavamo riješiti problem liječenja djece od osam do 15 godina i studenata koji na vrijeme, u skladu sa Zakonom o obrazovanju, upišu se kao redovni studenti i naravno da će do završetka školovanja imati 27. godina, a kojima se kada navrše 26 godina i mjesec dana ukida zdravstveno osiguranje.

Evo imamo budućeg ljekara koji je izveden iz prava, pa je li to bruka? Mene je stid, je li vas stid? – pitala je Zubić.

Nakon pauze donesen je zaključak da Zubić povuće amandmane a da se Federalno ministarstvo zdravstva zadužuje da u roku od 15 dana Zastupničkom domu Parlamenta FBiH predloži rješenja za kategorije koje su obuhvaćene prijedlogom amandmana na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Obrazloženo je da bi današnje usvajanje amandmana zastupnice Zubić donijelo finansijske probleme kantonalnim zavodima zdravstvenog osiguranja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79