Zatražen pritvor za pet privedenih članove biračkog odbora

Nakon što su predati u nadležnost Tužiteljstva BiH, postupajuća tužiteljica ispitala je osumnjičene u prisustvu njihovih odvjetnika, te je prema Sudu BiH upućen prijedlog pritvora za svih pet osumnjičenih osoba koje se privedene na dan izbora.

Mjera pritvora predložena je za osumnjičene: Suvada H. (1954.), Emira V. (1970.), Ramiz H. (1967.), Ismeta Dž. (1958.) i Ismeta M. (1970.) svi iz Bosanskog Novog – Novog Grada.

Mjera pritvora potrebna je zbog nastavka istražnih aktivnosti Tužiteljstva BiH i partnerskih policijskih agencija, o svim okolnostima počinjenja kaznenih djela vezanih za dostavljanje velike količine ispunjenih glasačkih listića na biračko mjesto. Temeljitom istragom tužiteljstva i policijskih agencija, nastojat će se identificirati sve osobe povezane sa ovim kaznenim djelom, kao i organizatori i nalogodavci ovih nezakonitih aktivnosti. Naime, postoji opasnost da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, priktivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili suučesnike.

Navedeni osumnjičeni pod istragom su zbog kaznenih djela: ‘Izborna prijevara’ iz članka 154. KZ BiH i ‘Uskraćivanje biračkog prava’ iz članka 150. KZ BiH.

Također, tužiteljstvo BiH u komunikaciji sa SIP BiH, poduzima aktivnosti kako bi se osigurali uvjeti potrebni za održavanjem zakonitog izbornog procesa na navedenom biralištu, navedeno je iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79