Zatražen pritvor za trojicu uhapšenih u akciji “Konak” od kojih su dvojica službenici GP BiH

Tužiteljica Tužiteljstva BiH uputit će prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene pripadnike Granične policije BiH Rejhana Rakovića i Ensara Saličinovića te Kenita Čakića.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja dara i drugih oblika koristi i protuzakonitog posredovanja, koja se odnose na koruptivna ponašanja i aktivnosti prilikom natječaja za prijem uposlenika u Graničnu policiju BiH.

Pritvor je zatražen kako bi Tužiteljstvo BiH zajedno sa SIPA-om i ostalim partnerskim institucijama i agencijama, moglo neometano nastaviti i okončati istragu protiv navedenih osumnjičenih.

Tokom izvršenih pretresa kod jednog osumnjičenog pronađen je novac koji potiče iz počinjenog krivičnog djela, a također u narednom periodu predstoji više potrebnih vještačenja i drugih radnji dokazivanja, zbog kojih je potrebno da osumnjičeni budu u pritvoru kako ne bi mogli ometati istragu i rad policijskih organa.

Za zapošljavanje u Graničnu policiju tražili 20.000 KM, sve podijeljeno na Bošnjake, Srbe i Hrvate

Mjera pritvora bit će predložena iz razloga da bi zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, te ponoviti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Prijedlog za određivanje pritvora bit će upućen Sudu BiH a Tužiteljstvo BiH nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu piše Klix

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79