Zatražena još dva mjeseca pritvora za biznismena koji je sakrio 400 kilograma droge u cisternu

Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora još za dva mjeseca za Antu Sičaja iz Gornjeg Vakufa, biznismena kod kojeg je SIPA prije mjesec pronašla 400 kilograma droge u jednoj cisterni.

Ovu informaciju potvrdio je za “Avaz” Sičajev advokat Ivica Dragun. Kako nam je pojasnio, produženje je zatraženo zbog bojazni od utjecaja na svjedoke i istragu.

Kako kaže, još nije završeno vještačenje mobitela i snimaka videonadzora.

Podsjećamo, inspektori SIPA-e su tokom akcije oduzeli i rokovnik u kojem je Sičaja vodio krijumčarsku evidenciju.

Kako saznajemo, državni tužilac koji rukovodi ovim predmetom naredio je vještačenje mobitela te posebnog kriptovanog telefona koji je Sičaja koristio pri kodiranoj komunikaciji sa saučesnicima, a koja se ne može upratiti posebnim istražnim radnjama.

Cilj vještačenja jeste da se na osnovu sadržaja telefonskih kontakata i komunikacija potvrdi identitet ostalih članove grupe. Posebno će se analizirati oduzeti rokovnik s ručno ispisanim podacima, koji je navodno pisan u šiframa.

Tužilaštvo opravdano sumnja da postoje i druge lokacije na kojima je droga skrivena, kao i da je dio velike pošiljke prije akcije proslijeđen drugim krijumčarima.

Prema dosadašnjim rezultatima istrage, Sičaja je dio međunarodnog lanca krijumčara kanabisa, a koji seže od Albanije do zemalja zapadne Evrope. Također, uvidom u videonadzor firme otkriveno je da su u bijeli kontejner gdje je nađena droga dolazili ljudi čiji su identiteti poznati Tužilaštvu, a koji su umiješani u posao s drogom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79