Zatražena ostavka Tegeltije i Vijeća ministara: Niste sposobni odgovoriti na izazove

Na sjednici Predstavničkog doma razmatra se interpelacija poslanika Predraga Kojovića, Nermina Nikšića, Aide Baručije, Saše Magazinovića, Nade Mladine, Zukana Heleza, Mirjane Marinković-Lepić i Damira Arnauta.

Ovom interpelacijom traži se otvaranje rasprave o radu Vijeća ministara BiH s posebnim osvrtom na djelovanje Vijeća ministra u period pandemije. Najviše zamjerke je upućeno na odgovor na pandemiju, te je konstatirano da dugo nismo imali lošije Vijće ministara. Zoran Tegeltija pozvan je na ostavku, jer ovakvo Vijeće ministara BiH nije kadro odgovoriti na sve izazove.

„Ministrica Gudeljević je konstantno davala izjave da nema nadležnosti, što nije tačno. Nisu ažurirani podaci o ulascima stranih državljana. Pored odsustva bilo kakvog reciprociteta BiH dozvoljava ulazak u BiH bez PCR testa, a niti jedan od naša tri susjeda nemaju ovakav liberalan režim“, kazao je Kojović, ističući da Vijeće ministara nije napravilo plan za prioritetno vakcinisanje uposlenih u institucijama.

Istakao je i da BiH još nema Budžet, već je na privremenom finansiranju.

„To ne odgovara na izazove koje je pandemija stavila pred nas. Šaljemo negativnu poruku svima“, dodao je Kojović.

Istaknuto je da u BiH nije stigla niti jedna vakcina, a da je to rezultat napora BiH.

„Istovremeno Ministarstvo vanjskih poslova je ignorisalo najmanje jedan dopis ambasada“, dodao je Kojović.

Također, Kojović je naveo da Granična policija BiH, prema dostupnim podacima, više štiti granicu s Hrvatskom, nego sa Srbijom, pa građani Bihaća i drugih mjesta imaju velike probleme zbog migranata.

Raspravlja se o neadekvatnim mjerama kada je riječ o zaštiti zdravlja stanovništva, neadekvatno postupanje i donošenje ekonomskih mjera s ciljem zaštite privrede.

Na dalje, govorilo se o ne snalaženju prilikom nabavke vakcina, kao i nedostatku diplomatskih djelovanja prema drugim državama s ciljem osiguranja adekvatnih količina vakcina.
Osim ovoga Vijeću ministara se zamjera i neadekvatan odgovor na legitimne zahtjeve policijskih službenika državnih policijskih agencija u smislu poboljšanja njihovog radno-pravnog statusa.

Također, u interpelaciji se navodi i neadekvatna zaštita granica BiH kada je u pitanju ulazaka migranta u našu zemlju.

Inače, Vijeće ministara ili bilo koji njegov član dužan je dati odgovor na interpelaciju podnesenu u domu Parlamenta. Interpelacija se odnosi na stanja u pojedinim oblastima iz djelokruga institucija Bosne i Hercegovine ili aktivnostima Vijeća ministara i bilo kojeg ministarstva na sprovođenju utvrđene politike.

Odgovore na interpelaciju zastupnika upućene Vijeću ministara daje član Vijeća ministara kojeg odredi Vijeće ministara, nakon što je Vijeće ministara na sjednici utvrdilo odgovor. Odgovore na interpelaciju zastupnika upućene ministarstvima daje adresirani ministar nakon što je Vijeće ministara na sjednici utvrdilo odgovor. Odgovor na interpelaciju daje se usmeno.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79