Zatražena provjera tendera: Zašto UIO kupuje zgradu od Dodikovog kuma?

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Lovrinović (HDZ) izjavio je danas da zastupnici moraju provjeriti i kompletirati informacije prije nego što određene optužbe iznesu na sjednici tog doma.

To je kazao medijima iznoseći svoj stav o zahtjevu zastupnika Branislava Borenovića (PDP) da Vijeće ministara BiH poništi postupak javne nabavke koju je objavila Uprava za indirektno oporezivanje.

Kako je naveo Borenović, UIO je izabrala jedinu firmu koja se javila, a koja je u vlasništvu kuma predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

“To se ne može provjeriti ni za sat ni za dan. Ako je UIO prihvatila ponudu koja je skuplja za 60 miliona KM, to se mora provjeriti i u skladu s tim treba donijeti odluku ukoliko je napravljeno krivično djelo”, kazao je.

Smatra da su to vrlo ozbiljne optužbe, ali da nema dovoljno informacija o tome te da Vijeće ministara BiH treba zaustaviti proceduru ukoliko ima nešto sumnjivo.

Sličan stav imao je i o optužbama zastupnika SDP-a Nermina Nikšića, koji je kazao da je Vlada Federacije BiH platila Srbiji za isporuku ruskih vakcina.

“Ni do ovog trenutka ne znam da li je to istina, ali nije bilo potrebe iznositi takve informacije ako nije bilo namjere da se donese neki zaključak ili da se neko pozove na odgovornost”, kazao je Lovrinović.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79