Zatraženo novo produženje pritvora za osumnjičene u akciji Black Tie 2

Zatraženo novo produženje pritvora za osumnjičene u akciji Black Tie 2


Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora za Adnana Smajlovića, Sančeza Jukića i Aidu Halać, osumnjičene u okviru akcije Black Tie 2, piše Avaz.

Ova trojka suočava se s optužbama za organizirani kriminal u vezi s narkokartelom “Tito i Dino”.

Razlozi za produženje pritvora

Tužilaštvo je podnijelo prijedlog Sudu BiH za produženje mjere pritvora za dodatna tri mjeseca zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih i mogućnosti ometanja istrage sakrivanjem ili uništavanjem dokaza. Ročište na kojem je razmatran prijedlog održano je jučer, ali odluka još nije donesena.

Detalji optužbi

Smajlović, Jukić i Halać uhapšeni su u aprilu u sklopu akcije Black Tie 2 i sumnjiče se za organizirani kriminal u okviru predmeta “Zlatko Ibrišimović i drugi”. Prema Tužilaštvu, Smajlović je bio osoba od najvećeg povjerenja Edina Gačanina, vođe narkoklana. Sky poruke otkrivaju da su Halać i Smajlović išli u Srbiju na obuku za upravljanje helikopterom po Gačaninovom nalogu.

Pranje novca

Osumnjičenima se stavlja na teret da su novac stečen trgovinom narkoticima iz Južne Amerike, plasiran na tržište EU preko luka u Nizozemskoj, ubacivali u legalne tokove i na taj način ga “prali”. Tužilac je naveo da je Smajlović bio zadužen za finansiranje projekata u BiH, a Gačanin mu je za te potrebe prebacio 500.000 KM.

Čekanje na odluku

Dok Sud BiH ne donese odluku o produženju pritvora, osumnjičeni ostaju u pritvoru. Njihov slučaj privlači veliku pažnju javnosti zbog ozbiljnosti optužbi i povezanosti s međunarodnim narkokartelom.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija