Zatraženo produženje pritvora osumnjičenom za ubistvo Slaviše Ćuluma

Republičko javno tužilaštvo za još dva mjeseca zatražilo je produženje pritvora Siniši Šakiću (35) zvanom Kinez, osumnjičenom za teško ubistvo Slaviše Ćuluma (36) koji je 15. maja izrešetan u sačekuši u Dragočaju kod Banje Luke.

Sekretar tužilaštva Dragica Tojagić kaže da je prijedlog za produženje pritvora upućen vijeću Okružnog suda u Banjoj Luci, a odluka će biti donesena do 28. avgusta, kada ističe prethodno rješenje.

– Produženje pritvora je zatraženo zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, kao i bojazni da će uništiti, sakriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak ili da će ometati postupak uticajem na svjedoke ili saučesnike – rekla je Tojagić.

Ćulum je ubijen u Golfu 6 na makadamskom putu, nedaleko od svoje kuće. Ubice su koristile motocikl i snimljene su nadzornim kamerama kako dolaze i beže iz Dragočaja. Bili su obučeni u maskirnu odjeću, dok su preko glava nosili motociklističke kacige. Policija je odmah za Šakićem raspisala potragu i on se nekoliko dana kasnije predao na graničnom prelazu Donja Gradina, na koji je došao iz Hrvatske. Na saslušanju je negirao zločin, navodeći da ima alibi.

Ponovo je uhapšen 28. jula u ljetnoj bašti hotela “Bosna” u Banjoj Luci. Na teret mu se stavlja da je bio direktan izvršilac ubistva, a Šakić je i pred sudom to negirao. Drugi počinilac nije otkriven i na njegovoj identifikaciji se intezivno radi. Iz policije je saopšteno da je istragom oboren Šakićev “lažni alibi” o boravku u Hrvatskoj. Navodno su pronađeni dokazi da je bio u BiH i da je uz pomoć jataka čamcem prevezen preko Save. Otišao je u Sisak, gdje je snimljen nadzornim kamerama.

– Ne mjestu ubistva pronađeni su Šakićevi DNK tragovi. Oni su izuzeti sa polomljenih grana drveća na mjestu likvidacije. Sve ukazuje da je na Ćuluma pucano iz zaklona i da je osumnjičeni polomio grane vjerovatno dok se penjao nazad do puta – kaže izvor blizak istrazi.

U pretresu Šakićeve kuće pronađene su motociklističke kacige, pištolj Glock izbrisanog serijskog broja, maskirna uniforma kao i drugi predmeti koji se nalaze na vještačenju. Motocikl i oružje, koje je korišteno u ubistvu, još nisu pronađeni.

U policiji vjeruju da je motiv ubistva bio dugogodišnji sukob između Ćuluma i Šakića, koji je za posljedicu imao ubistvo Slavišinog brata Nedeljka 2010. godine. Slaviša je govorio da će osvetiti brata. Mjesec dana prije ubistva izašao je iz zatvora, a policija je došla do saznanja da je Šakić istovremeno “sklonio” porodicu u drugi grad.

– Novi sukob je bio očekivan i bilo je pitanje ko će prvi povući potez – tvrdi izvor iz istrage.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79