Zatrovan politički prostor uzrok provociranja bošnjačkih povratnika u Janju

Posljednjih dana u bijeljinskom naselju Janja došlo je do nekoliko incidentnih situacija. Prema tvrdnjama mještana, grupa mladih osoba vjernicima koji su izlazili s jutarnje molitve uputila je nacionalističke psovke, a zatim ispucala nekoliko hitaca u zrak.

Također je sinoć pored Džedid džamije gdje se nalazi i imamska kuća nekoliko mladića uz glasnu muziku iz automobila uputila nekoliko uvrijedljivih poruka.

Navedeni događaji su prijavljeni policijskoj upravi, ali je obaviješten i ured OSCE-a, koji se još nije očitovao o navedenim dešavanjima.

Povratnike u Janji je sinoć posjetio i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović koji je želio iskazati svoju podršku suživotu, miru i toleranciji, ali i ograditi se od događaja koje su uzrokovali pojedinci.

Kako je kazao glavni imam Medžlisa islamske zajednice Janja hfz. Omer ef. Camić, ovo nije prvi put da Bošnjaci u Janji trpe provokacije i zastrašivanja.

“Brine nas činjenica da su za prethodne događanje izricane blage kazne, što daje motivaciju počiniocima da nastavljaju sa svojim djelima. I sada nam je rečeno da su podnesene krivične prijave, ali nakon toga zakaže tužilaštvo i sudstvo”, izjavio je za Fenu hfz.ef. Camić.

Razlog za ovakve istupe mladih sugrađana vidi u zapaljivoj retorici političara i medijima koji doprinose raspirivanju mržnje u Bosni i Hercegovini. Također navodi da među starijim generacijama u Janji nema podjela i problema ove vrste.

“Ovdje je zakazala porodica, školstvo i mediji, a ovo je rezultat. Ni u medijima mi nemamo odgojnih i obrazovnih programa, djeca nam historiju uče odvojeno, nema zajedništva. Mi starije generacije znamo šta je zajedništvo i za praznike razmijenimo poklone, dok mladi nemaju taj osjećaj”, izjavio je hfz. Camić.

Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ramiz Salkić očekuje od entitetskih vlasti da prestanu sa širenjem mržnje prema državi Bosni i Hercegovini i diskriminatornim odnosom prema Bošnjacima.

“Sve ove aktivnosti uz veličanje ratnih zločinaca i negiranje genocida doprinose širenju mržnje u javnom prostoru prema Bošnjacima u ovom dijelu Bosne i Hercegovine što za posljedicu ima ovakve incidente. Ohrabruje činjenica da je veliki broj sugrađana pravoslavaca iskazao podršku Medžlisu Islamske zajednice Janja i ogradio se od počinilaca ovog incidenta”, izjavio je Salkić za Fenu.

Politička analitičarka iz Banja Luke Tanja Topić smatra da su djeca kolateralna šteta jedne agresivne i nacionalističke retorike, govora mržnje koje najviše generiraju političari.

“Naš javni i politički prostor je kontaminiran i zatrovan do te mjere da se uvrede, vrijeđanja i omalovažavanje smatraju normalnim i društveno prihvatljivim. Ako svakodnevno slušamo političare koji vrijeđaju drugog i drugačijeg ne učeći mlade ljude da su različitosti najveće bogatstvo ovih prostora, onda ove tinejdžerske opasne igre nikog ne treba da čude”, izjavila je Topić za Fenu.

Ona je također naglasila da je problem i u izostanku reakcije medija, javnosti i političara koji bi trebali poslati jasnu i glasnu poruku da je to iživljavanje, ružna nacionalistička igra i potpuno neprihvatljiva, te kao takva ne može biti predmet relativizacije.

“Naše politike relativiziraju zločine i genocid i tu se završava priča s reakcijom na ovakvu vrstu ispada. Obrazovni sistem podupire nacionalne stereotipe i predrasude jer to politika zahtijeva od njega, zapravo, kreira ga kako bi legitimizirao entonacionalne politike”, izjavila je Topić.

Smatra da je potreban daleko veći angažman svakog pojedinaca na otklanjanju uzroka ovakvog stanja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79