Zatvara se još jedna fabrika u BiH: Propali pokušaji oživljavanja

Zatvara se još jedna fabrika u BiH: Propali pokušaji oživljavanja


Unatoč interesu jednog privrednog društva iz Srbije za oživljavanje paljanske Fabrike motora specijalne namjene, povjerioci su odlučili da imovina ovog preduzeća u stečaju bude prodata kako bi se prikupio veći iznos za podmirenje višemilionskog duga.

Stečajni upravnik Miro Klepić izjavio je za “Glas Srpske” da je beogradska firma “Opteol Robotics” prošle godine izrazila želju za reorganizacijom i pokretanjem proizvodnje u fabrici. Ponuđena je i djelomična isplata povjerilaca, među kojima su glavni bivši radnici i Poreska uprava RS.

“Beogradsko privredno društvo ponudilo je ulaganja, pokretanje proizvodnje i zapošljavanje radnika, ali Poreska uprava RS nije bila zadovoljna ponuđenim iznosom. Smatrali su da će se bolje namiriti prodajom imovine stečajnog dužnika,” istakao je Klepić.

Do sada ništa od imovine preduzeća nije prodato, iako je bilo nekoliko pokušaja. Klepić će ponovo pokušati pronaći zainteresovanog kupca, ali priznaje da je sve teže naći subjekte koji bi bili zainteresovani za kupovinu i nastavak proizvodnje.

Procijenjena vrijednost nepokretne imovine preduzeća je oko 1,8 miliona maraka, dok je vrijednost pokretne imovine 3,5 miliona KM. Potraživanja radnika iznose više od pet miliona maraka.

Stečajni postupak nad Fabrikom motora specijalne namjene otvoren je u februaru 2019. godine. Prije otvaranja stečaja, preduzeće je bilo od strateškog značaja, sa većinskim državnim kapitalom, fokusirano na remont tenkovskih motora. Zbog problema na tržištu i poslovanju sa kooperantima, preduzeće je zapalo u poteškoće.

U januaru 2018. godine, fabrika je potpisala ugovor sa Ministarstvom odbrane Srbije za remont deset tenkovskih motora, vrijedan više od milion KM. Dugoročni plan bio je privatizacija od strane Srbije, ali zbog dugova prema radnicima i Poreskoj upravi RS, preduzeće je otišlo u stečaj.

Načelnik Pala, Boško Jugović, naglasio je da bi oživljavanje fabrike imalo veliki značaj za lokalnu zajednicu, ali i šire, s obzirom na to da je fabrika bila ključna za remont tenkovskih motora vojske bivše Jugoslavije. Nažalost, sada izgleda da je konačan kraj ove nekada značajne vojne industrije neizbježan.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija