Zatvara se Rudnik mrkog uglja “Zenica”: 600 rudara ostaje bez posla

Radnici Rudnika mrkog uglja (RMU) “Zenica” suočavaju se s dugotrajnom neizvjesnošću oko budućnosti svog radnog mjesta, s obzirom na najave o mogućem zatvaranju rudnika.

Gotovo 600 radnika već mjesecima radi samo na održavanju jama, dok proizvodnja stoji od marta.

Ministar za energetiku, rudarstvo i industriju FBiH Vedran Lakić i generalni direktor “Elektroprivrede BiH” Sanel Buljubašić najavili su donošenje odluke o “stavljanju ključa u bravu” za RMU “Zenica”. Sindikati su izrazili nezadovoljstvo ovom odlukom, ističući da se nisu složili s načinom donošenja odluke, ali su svjesni teške situacije.

Problem je i u redovnosti isplate plata, pri čemu neki radnici primaju samo minimalac od 619 KM, što nije dovoljno za dostojan život, posebno za invalide koji rade.

Postoji i nada da bi dio radnika mogao ostvariti povoljnije uslove za penzionisanje ako se usvoji odgovarajuće zakonsko rješenje.

Međutim, većina radnika će se suočiti s neizvjesnošću budućnosti i potrebom za traženjem novog posla na tržištu rada.

Sindikati planiraju jačati pritisak na vlasti kako bi osigurali minimalno dostojanstvo za radnike koji bi mogli biti proglašeni viškom. Ističu i potrebu za uplatom zaostalih doprinosa i staža, što je dodatni izazov u trenutnoj situaciji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79