Zatvaranje firmi i smanjenje obima poslovanja: Najavljen višak šivača, konobara, pekara, obućara…

Polovina poslodavaca, koje je u istraživanju tržišta rada obuhvatio Federalni zavod za zapošljavanje, ima potrebu da zaposli nove radnike u ovoj godini, ali dio njih je za 2021. godinu najavio otkaze.

Kao razloge za višak radnika navode smanjenje obima poslovanja, zatvaranje firme i promjenu u sistemu poslovanja, što se može pripisati utjecaju pandemije koronavirusa.

Tako će, prema rezultatima istraživanja, “najveći” višak biti 80 šivača u Bosansko-podrinjskom kantonu.

Zbog smanjenja obima poslovanja i zatvaranja firmi, višak u FBiH će biti, između ostalog, konobari, trgovci, kuhari, pekari, obućari, mehaničari, bravari, autolakireri, frizeri pa i knjigovođe.

Poslodavci će ovaj višak radnika “rješavati” davanjem otkaza, ali ima nekoliko slučajeva gdje će pribjeći skraćivanju radnog vremena, prekvalifikaciji i dokvalifikaciji te premještaju.

Ipak, kako se navodi u istraživanju Federalnog zavoda za zapošljavanje koje je provedeno u januaru ove godine, očekivani višak radnika nije zabrinjavajući.

Same brojke govore da je u istraživanju anketirano 1.232 poslodavca koji zapošljavaju 75.100 radnika, a očekuje se da višak bude 165 radnika.

S druge strane, ovi poslodavci imaju potrebu da u 2021. godini zaposle 4.560 radnika, a najviše u Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu jer većina anketiranih firmi očekuje rast obima poslovanja.

Federalni zavod za zapošljavanje dao je podatke za prošlu godinu, kada su poslodavci, koji su anketirani, zaposlili 4.076 radnika, ali je dat otkaz 6.058 radnika. Od broja radnika koji su ostali bez posla, deset posto ih je otišlo van Bosne i Hercegovine, a deset posto je kasnije vraćeno na posao.

Šta nam ovo sve govori?

Ekonomista Admir Čavalić, direktor Udruženja “Multi” Tuzla, istakao je da generalno vlada tržišni pesimizam među poslodavcima, menadžerima, vlasnicima firmi, tako da očekivani višak radnika ništa ne govori o stvarnim radnjama već predstavlja percepciju i namjeru poslodavaca.

– To može biti i privremeno smanjenje zaposlenih. Lockdowni i zatvaranja koji su na sceni u nekim kantonima i djelomični u RS-u pogoršavaju te trendove povećanja broja nezaposlenih i negativno utječu na uslužne djelatnosti koje nisu otporne kao proizvodne. Ono što je također problem je što generalno kompanije nemaju gotovine zbog niske potražnje na tržištu, koja je prisutna od početka pandemije – zaključio je Čavalić za Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79