Zatvoren pogon za preradu ribe u Stocu, tri uposlenika zaražena

Troje uposlenika pogona za preradu ribe u Stocu pozitivno je na koronavirus, potvrđeno je za „Avaz“ iz Štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Ovaj pogon je zatvoren.

Kako nam je kazao Pero Pavlović, portparol Štaba, prvi slučaj infekcije je evidentiran prije četiri dana kod uposlenika koji je s područja Ljubinja. Nakon toga se pristupilo testiranju osoba koje su s njim bile u kontaktu te je koronavirus tokom prethodne večeri potvrđen kod još dvoje uposlenika.

– Radi se o kolektivu sa 120 uposlenih, od kojih većina dolazi s područja RS i, trenutno se provode sve neophodne aktivnosti koje se tiču epidemijskog izvida, od utvrđivanja kontakata do testiranja. Dom zdravlja Stolac će sa svojom higijensko-epidmiološkom službom uraditi sve što je neophodno – kazao nam je Pavlović.

Upravo se nekoliko uposlenika Doma zdravlja Stolac podvrgnulo mjeri samoizolacije, jer su jednu od inficiranih pacijentica prevezli do bolnice u Mostaru.

Ona, rečeno nam je, nije pokazivala nikakve simptome koronavirusa, već se žalila na druge tegobe.

Također, cijeli Dom zdravlja Stolac je, nakon toga, dezinficiran.

Inače, danas je zasjedao i Krizni štab Ministarstva zdravstva HNK, a nakon sastanka je zdravstvenim ustanovama naloženo aktiviranje kriznih planova pripravnosti i odgovora na pojavu COVID-19 i uspostava trijažnih/febrilnih punktova. O tome su, rečeno je, dužni dostaviti izvještaje Ministarstvu najkasnije do 30. juna

Iz Kriznog štaba su ponovo pozvali građane na oprez i pridržavanje svih propisanih mjera zaštite prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79