Zatvorenici se žale na uslove u novom državnom zatvoru: “Razočarani, jer su se nadali televizorima u sobama i pristupu internetu ali…”

Zatvorenici novog državnog zatvora u Istočnom Sarajevu, u kojem od kraja 2020. dugogodišnje kazne zatvora služe okorjeli kriminalci, osuđenici za teška ubistva, terorizam, silovanja i ratne zločine, poslali su prije nekoliko dana pismo ministru pravde BiH Josipu Grubeši.

Žale se na uvjete u ovoj državnoj instituciji, tačnije na cijene hrane u kantini i usluge telefoniranja.

Pristup internetu

U državni zatvor, kako smo nedavno i objavili, prebačeni su Zijad Turković, Đorđe Ždrale, Veselin Vlahović Batko, Husein Bosnić, Haris Čaušević Oks, Mevlid Jašarević, Milenko Lakić… Riječ je osuđenicima koje je osudio Sud BiH.

U pismu Grubeši zatvorenici se žale da im je visoka cijena hrane u kantini, kao i tarifa korištenja govornice, da nema dovoljno mesa u obrocima, da im treba raznovrsnija hrana… U žalbi je istaknuto da su svi jedva dočekali da budu prebačeni iz entitetskih zavoda u „bh. Alkatraz“, za koji su mislili da je „hotelski smještaj“, ali da su se u startu razočarali, jer su se nadali televizorima u sobama i pristupu internetu.

Nakon nekoliko dana u zatvoru, kada smo vidjeli cijene hrane i pića u kantini, većina nas je Boga molila da se vratimo tamo odakle smo i došli. Još čuvamo račune iz kantine zatvora u Zenici i nevjerovatno je kolika je razlika u cijenama – navodi se u pismu.

U žalbi tvrde da su cijene hrane i ostalih potrepština više nego „u trgovinama i tržnim centrima za 100 posto“.

– Kilogram narandži je pet maraka, „dorina“ čokolada košta 5,85 KM, kilogram limuna je tri, a kilogram pečenice 55 KM. Dva litra „Coca-Cole“ koštaju 2,65 KM, kilogram čajne kobasice 36, a papir za cigarete 2,85 KM. Skupi su i čaj, sredstva za higijenu, šamponi – istaknuto je u žalbi.

Navode da su „vapaj“ uputili kako bi im se pomoglo jer „ono malo svoje sirotinje koje nam porodice odvoje od svojih usta“ moraju potrošiti u kantini.
Cijene tržišne

U odgovoru Grubeša, pak, navodi da su cijene namirnica u kantini garantirane prema tržišnima i da su neki artikli i jeftiniji od onih u tržnim centrima. Nadalje, Grubeša navodi da će njihove probleme pokušati riješiti, ali da se malo šta može učiniti u pogledu cijena impulsa prilikom korištenja govornica.

– Vama su garantirane tržišne cijene, što je svakako obaveza Zavoda, a vaše je da, u skladu sa svojim mogućnostima, po tim cijenama sebi nabavljate artikle ukoliko imate sredstava za to – kaže se u odgovoru Grubeše za Avaz.

Kako kupiti televizor i koliko košta

Zatvorenici su u žalbi naveli da svi nemaju televizore u sobama. Grubeša im je odgovorio da je procedura jasna.

– Svaki od zatvorenika koji dobije pogodnost od Uprave za posjedovanje televizora u sobi i ima dovoljno novčanih sredstava ili iste zarade radom u Zavodu mogu kupiti aparat, koji za te novce (200 KM) teško da će naći u slobodnoj prodaji na tržištu – stoji u odgovoru.

Zatvorenici tvrde da televizore s garancijom mogu kupiti u dane vikenda za 140 KM prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79