Zavirite u Covid odjeljenje u Sarajevu: Kapaciteti pretrpani, ljekari ne gledaju na sat i kraj smjene

Opet se povećava broj zaraženih u našoj zemlji. Ni Kanton Sarajevo nije izuzetak.

Ekipa “Avaza” danas je obišla dva izolatorija i trijažni odjel Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu. Kapaciteti su pretrpani, dok većina pacijenata nosi maske s kisikom.

Strpljenje i znanje

Glavni medicinski tehničar Covid odjela Mahir Pekić bio je naš domaćin te, naoružan strpljenjem i znanjem, proveo nas je kroz sve odjele.

Prva stanica bila je svlačionica gdje smo obukli specijalno zaštitno odijelo. Tri para rukavica, ljekarska uniforma, a preko specijalno odijelo, dva para natikača, zaštitne naočale ili vizir ispod kojeg prvo se moraju staviti dvije maske. Oko članaka se rukavice lijepe za odijelo kako bi se spriječila svaka mogućnost da virus uđe ispod.

Ako vam zvuči kao dodatni teret, probajte još disati. A ljekari i medicinsko osoblje dnevno rade minimalno po šest sati u tome. Rijetko ko od njih odradi smjenu i ode kući. Prekovremeno se od njih ne zahtjeva, ali, kako kažu, to je njihov posao i na sat se ne može gledati. Zna se desiti da rade po 12 sati, čak i duže.

Ne bih bila živa

– Da mi nije vas ovdje, ne bih bila živa. Meni je lijepo ovdje, hvala Bogu – govori jedna pacijentkinja u poodmaklim godinama.

Ljekari i drugo osoblje idu skoro od kreveta do kreveta i pričaju s ljudima, dok im istovremeno mjere temperaturu ili otkucaje srca. Dodaju im stvari, donose vodu, prenose pozdrave od porodica.

Istinski heroji u vrijeme pošasti kakva je pandemija koronavirusa.

Pogledajte video.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79