Zavirite u sarajevski stan Erica Nelsona i njegovog partnera: ‘Volimo ajvar i klepe, mi smo kao i bilo koja druga porodica’

Kada smo, prije nekoliko mjeseci, u Uredu za informiranje Ambasade SAD u Sarajevu saradnike aktuelnog američkog ambasadora u našoj zemlji Erica Nelsona i njegovog životnog partnera Filippa Tattonija-Marcozzija zamolili da za magazin „Azra“ njih dvojica daju zajednički intervju, u kojem će ispričati svoju životnu priču, bez oklijevanja su pristali. I ne samo to, naša ekipa imala je čast da nas ambasador Nelson i gospodin Tattoni-Marcozzi prime u svom porodičnom, sarajevskom domu, gdje žive već skoro dvije godine, otkako su stigli u BiH.

Tačan termin dolaska u goste dvojici iznimno prijatnih, ljubaznih i zanimljivih ljudi, a iznad svega dokazanih prijatelja i poštovalaca naše zemlje, utvrđivan je malo duže iz dva objektivna i potpuno opravdana razloga. Trebalo je sačekati da prođu ljetni godišnji odmori, a potom naći i najpogodniji trenutak, usklađen s mjerama zaštite od pandemije Corona virusa. Sve se uskladilo prošle sedmice, u podnevnim satima, kada su nam otvorili vrata američke rezidencije u našem glavnom gradu.

I da nismo unaprijed znali da unutra boravi stručnjak za umjetnost i estetiku, to bi nam, definitivno, s ulaza već bilo jasno, jer nemoguće je odmah ne primijetiti prekrasno uređeni interijer. A još oku ugodniji je pogled koji prvo pada na kauč u potpunosti presvučen tradicionalnim bosanskim ćilimom. U toplom, tradicionalno-modernom okruženju naši domaćini ispričali su nam svoju priču od djetinjstva, odrastanja, odabira karijere, svog upoznavanja, do zajedničkog života, ali i otkrili šta misle o bh. političarima i predstojećim lokalnim izborima u BiH.


Na početku, uz korona „boks“ pozdrave i obavezne zaštitne maske, sačekali smo da nam se pridruži i ambasador Nelson, koji je u vrijeme našeg dolaska bio zauzet kraćim sastankom u drugoj prostoriji. To vrijeme smo iskoristili da detalje o uređenju doma, ali i programu „Umjetnost u ambasadama“ doznamo od ambasadorovog životnog partnera, Italijana Filippa Tattoni-Marcozzija, koji je, inače, stručnjak i savjetnik za savremenu umjetnost. Program U.S. Department of Statea, pod nazivom “Umjetnost u ambasadama”, otvara veoma značajan međukulturni dijalog i njeguje međusobno razumijevanje koristeći vizuelnu umjetnost.

U sklopu tog programa na društvenim mrežama Američke ambasade u BiH dostupan je i virtuelni obilazak rezidencije ambasadora Nelsona i gospodina Tattoni-Marcozzija u Sarajevu. Svi koji to žele, mogu uživati u sedmominutnom videu, zaviriti u unutrašnjost rezidencije i razgledati umjetničku zbirku te tako iz prve ruke doznati koja su omiljena djela Nelsona i Tattoni-Marcozzija.

Ekipa magazina „Azra“ imala je čast vidjeti sve i uživo. Osim umjetnina i vrijednih djela kolekcije „Art in Embassies“, domaćini su nam pokazali i kako su servirali sto za goste koje su imali te večeri. Fotografirali smo ih ispred djela jednih od gospodinu Filippu najdražih savremenih bosansko-američkih umjetnica koje stvaraju u SAD Dragane Crnjak i Maje Ružnić. Tattoni-Marcozzi otkrio nam je šta su to u sarajevski dom unijeli iz bh. kulture, a šta su zadržali iz svojih, italijanskih i američkih.

– Uvijek je teško kada se trebate preseliti u novi dom. Kao diplomati, svake tri godine selimo se u drugu zemlju i novu kuću, koja u suštini nije vaša, nego je rezidencija ili prostor koji koriste ambasada i ostali zvaničnici ambasade. Zbog toga se uvijek trudimo da se ljudi u rezidenciji što više osjećaju kao kod kuće, kao i mi sami, da imamo osjećaj kao da je to mjesto u kojem živimo, da pokazuje našu ličnost, a ne da bude puka zvanična rezidencija. Ovdje smo donijeli kolekciju koju smo sakupljali tokom godina u zemljama u kojima smo živjeli. Uvijek se trudimo da sakupimo kolekciju mladih umjetnika, pa smo tako, u proteklih godinu i po, sakupili određene stvari umjetnika iz BiH, ali smo, naravno, sa sobom ponijeli i neke porodične stvari koje nas podsjećaju na naše domove, poput fotografija, predmeta i raznih knjiga iz oblasti umjetnosti. Smatram da su knjige najbolji predmeti kojima možete ispuniti prostor. Posebno što mi se sviđa u BiH jesu tradicionalni ćilimi koji motivima i bojom zaista ispune prostor. Nekoliko ste ih imali priliku vidjeti i u rezidenciji. Ovdje možete vidjeti kauč koji je u potpunosti prekriven ćilimom i to je počast tradicionalnom bosanskom zanatu, s uzorcima tipičnim za bh. tradiciju – kaže nam Tattoni-Marcozzi, dok nam se uskoro pridružuje ambasador Eric Nelson i zajednički intervju može početi.

Više detalja saznajte ovdje.ovdje.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79