Zavod ne plaća dovoljno za pelene pacijentima, kako se snalaze porodice i koliko to košta?

Obavještavamo javnost da je Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo na sjednici, održanoj 30.10.2019. godine, donio Odluku o izmjeni Odluke o visini učešća Zavoda u cijeni medicinskih sredstava, a kojom je povećana visina učešća Zavoda za medicinsko sredstvo, odnosno pelene, navodi se u saopćenju Zavoda, koje je proslijeđeno medijima prije dva dana.

– Navedena odluka je donesena u najboljem interesu naših osiguranika, to jeste u cilju zaštite i implementacije prava određene kategorije osiguranika na navedeno medicinsko sredstvo, a čije uživanje je, iako propisano i kao takvo zagarantovano, ipak u posljednjih nekoliko mjeseci bilo djelimično i otežano, a o čemu su mediji više puta izvještavali. Upravni odbor Zavoda izražava nadu da će nove cijene za pelene biti prihvatljive svim ugovornim dobavljačima, te da više neće ni na koji način ograničavati naše osiguranike prilikom preuzimanja propisane količine navedenog medicinskog sredstva – navodi se u saopćenju Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Pošto se u saopćenju ne navodi koliko se povećava učešće Zavoda za nabavku pelena, kao ni to kakvu korist će imati pacijenti od povećanja sredstava za nabavku pelena, hoće li dobijati više ili manje pelena, iz Zavoda zdravstvenog osiguranja nismo dobili odgovore ni nakon dva dana.

Tragom ovog saopćenja ekipa Faktora je “krenula u nabavku” pelena za one koji imaju sreću da dobiju određen broj, ali koje svakog mjeseca moraju dokupiti u apoteci ili na pijaci.

Učešće Zavoda koje je važilo do nove Odluke bilo je 17,10 maraka za dnevne pelene i pacijent dobije 26 komada, a za noćne pelene (12 komada) učešće Zavoda je 9.90 maraka. Dakle, jedna dnevna pelena košta 0,66, a noćna pelena 0,82 maraka.

Nakon što smo na šalteru u jednoj od filijala Zavoda zdravstvenog osiguranja ovjerili potvrdu (to se mora uraditi svakog mjeseca) ulazimo u prodavnicu medicinskih pomagala Bauerfeind i ljubazna radnica uzima potvrdu i kaže:

-Sad ćete dobiti 45 dnevnih i noćnih pelena. Za dnevne pelene po novom imate dotaciju od Zavoda 27 maraka, za noćne 15 maraka. Nema veze što na potvrdi stoje stare cijene, mi ćemo vam sada izdati pun paket dnevnih pelena od 30 komada i dobit ćete 15 komada noćnih pelena.

Na ovom primjeru se vidi da je Zavod povećao svoje učešće 9,90 maraka za dnevne pelene i pacijent dobije samo četiri pelene više. Za noćne pelene Zavod je povećao svoje učešće samo 10 feninga. Nakon povećanja učešća Zavoda jedna dnevna pelena košta 0,90 KM, a jedna noćna pelena jedna marka.

Pošto taj broj pelena koji odobri Zavod nije dovoljan teško bolesnom čovjeku za mjesec, porodica je prinuđena da kupi još pelena na pijaci jer su tamo jeftinije, pa smo pijacu na Grbavici danas i mi posjetili da se raspitamo koliko koštaju pelene.

Dnevne i noćne pelene pronašli smo na dva mjesta na pijaci i kod jednog prodavca paket od 30 komada dnevnih pelena košta 25 maraka, a paket noćnih pelena od 30 komada 22 marke. Na drugom stolu paketi od po 30 pelena noćnih i dnevnih prodaju se po 20 maraka, uvoz iz Francuske.

Pitamo prodavače mogu li se pelene kupiti na komad i izričito odgovaraju:

-Ne može, pakete ne otvaramo. Ipak, ako nekad nabavimo pelene sa već otvorenim paketima, onda prodajemo i na komad. Ljudi to nerado kupuju, ali su primorani jer bolesnim ne može biti ono malo pelena što dobiju džaba, a na pijaci je jeftinije nego u apotekama.

Prvo ljekar urolog specijalista izda potvrdu da su bolesnoj osobi potrebne pelene, kateter antidekubitarni madrac. Ta potvrda i svi nalazi predaju se Zavodu zdravstvenog osiguranja KS i čeka se sedam dana ili duže da Komisija Zavoda odluči o broju pelena ili katetera koliko treba mjesečno ili odbiju.

Kad Komisija odobri, pacijent ide porodičnom ljekaru, pa porodični ljekar popuni obrazac i onda s tim obrascem ponovo u Zavodu ovjere i napišu koliko daju pelena i koliko je učešće Zavoda, a zatim pacijent ide u apoteku da podigne pelene.

Zavod zdravstvenog osiguranja KS već godinama najveći dio pelena kupuje u firmi Bauerfeind, prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79