Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju: “Kaldera” dobila posao od 200.000 KM

Direktor Zavoda Goran Talić, član Glavnog odbora SNSD, prošle godine raspisao je tender od 184.860 KM za ugradnju razvodnog ormara i transformatorske stanice. Pristigle su dvije ponude, ali je samo jedna, bez dodatnog obrazloženja, bila prihvatljiva. “Kaldera company”, bliska porodici Dodik, ponudila se za 184.663 KM. Ubrzo se ispostavilo da joj to nije dovoljno. Uslijedio je još jedan dodatni, direktni ugovor – 12.293 KM

Ako je posao namijenjen banjalučkoj “Kalderi”, koju je preuzeo “Prointer”, onda se više pitanja ne postavlja. Ako na tender i pristigne više ponuda, samo jedna ostane prihvatljiva. Potpiše se osnovni ugovor, a u nastavku posla pregovara se bez obavještenja javnosti. Cifra na cifru – do (možda) konačnih gotovo 200.000 KM, piše Žurnal.

Upravo ovako tokom 2020. godine završene su dvije priče u vezi sa trošenjem budžetskog novca u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”.

Direktor Zavoda Goran Talić još 28. novembra 2019. godine raspisao je tender za ugradnju razvodnog ormara i transformatorske stanice. Nabavku je procijenio na 184.860 KM. Pristigle su dvije ponude, ali je samo jedna, bez dodatnog obrazloženja, bila prihvatljiva. “Kaldera company” bila je spremna da posao završi za 184.663 KM, svega 197 maraka jeftinije od Talićeve procjene.

Nije bilo prepreka da ugovor sa jedinim prihvatljivim i najpovoljnijim ponuđačem bude potpisan 24. aprila 2020. godine, kada se život u Republici Srpskoj polako zaustavljao zbog nadolazeće pandemije.

Kako novi “Prointerovi” puleni, i dalje zvanično u vlasništvu Milenka Čičića, prijatelja predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lidera vladajućeg SNSD-a Milorada Dodika, posao nisu završili, uslijedio je novi dogovor. Taliću, inače članu Glavnog odbora SNSD-a, bilo je najlakše da sve završi netransparetnim pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja i da iz javne kase za “Kalderu” izvuče još 12.293 KM.

Toliko su sada koštali “ugradnja podzemnog kabla i glavnog razvodnog ormara, nastavljanje i spajanje kablova postojeće niskonaponske mreže na novoj trafo stanici”, što je dijelom bilo predviđeno i prvim ugovorom.

Sve je, dakako, opravdao nakon što je 2. novembra potpisao novi ugovor:

“Potrebno je povezati trafo stanicu sa upravljačkim dijelom za podzemne pumpe za termomineralnu vodu koji se nalazi u centralnom parku banje Slatina na udaljenosti od oko 190 m od novoizgrađene trafo stanice u Slatini. Imajući u vidu činjenicu da je u proteklom periodu proveden otvoreni postupak javne nabavke za nabavku i ugradnju trafo stanice na lokaciji Slatina, predlažemo da se provede pregovarački postupak bez objave obavještenja o nabavci jer su navedeni radovi sastavni dio radova koji je već ugovoren sa izvođačem radova za nabavku i ugradnju Trafo stanice u Slatini”.

Dok su radnici čekali neisplaćene plate, “Kalderi” je bilo namijenjeno ukupno 196.956 KM!

A OD ČIČIĆA – KOMPANIJA!

Prije tačno godinu dana portal Capital objavio je da je banjalučki “Prointer”, koji je zauvijek obilježen “saradnjom” sa Igorom Dodikom, sinom Milorada Dodika, postao većinski vlasnik kompanije “Kaldera” iz Laktaša. Sve je ozvaničeno pompeznim potpisivanjem ugovora o poslovnoj saradnji.

Obje kompanije bliske porodici Dodik tada su najavile “napad na elektroenergetski sektor RS”.

“Odlučili smo se na ovaj korak na prvom mjestu zbog toga što smo procijenili da u našem širenju poslovanja postoji prostor da se nastupi i u drugim sektorima kao što je energetika. U tom kontekstu smo tražili adekvatnog partnera sa kojim možemo da razmjenjujemo znanja i najbolje prakse koje imamo, a ‘Kaldera’ je bila naš izbor”, kazao je Bojan Vujić, tadašnji direktor “Prointera” otkrivši kako ova kompanija preuzima 65 odsto vlasničkog udjela u “Kalderi”.

Čičić je dodao da će “Kaldera” raditi na hardverskim rješenjima, a “Prointer” na softveru.

Nešto ranije objavljeno je i da će “Prointer” preuzeti “Kalderu” nakon što “Elektroprivreda Republike Srpske“ uplati više od 10 miliona KM za udio u „Hidroelektranama Bistrica“. Izvori Capitala naveli su da je cilj bio da „Prointer“ preuzme „Kalderu“ te da zatim izvodi radove na elektromreži za zavisna preduzeća ERS.

RS je preduzeće „Hidroelektrane Bistrica“ prije 12 godina prodala „Kalderi “ za 6,8 miliona KM, a potom ga otkupljivala za oko 20 miliona KM. Nakon što je RS u ljeto prošle godine kupila 51 odsto preduzeća „HE na Bistrici“ za 10,6 miliona KM, krajem 2019. kupljen je i ostatak od 49 odsto za 10,1 milion KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79