Regija BiH Zavod za javno zdravstvo FBiH kod nabavke vakcina koristi “odokativnu” metodu?

Zavod za javno zdravstvo FBiH kod nabavke vakcina koristi “odokativnu” metodu?

Federalni revizori kontrolirajući rad Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) za 2020. godinu, na čijem čelu je bio Davor Pehar, nisu mogli potvrditi da je nabavka vakcina BSG (protiv tuberkuloze) za imunizaciju djece bila opravdana u količini od 82.000 doze s obzirom na to da ide doza po djetetu, a u 2019. godine je rođeno samo 18.019 djece.

Revizori nisu mogli opravdati ni isplatu uvećanog koeficijenta za obračun plaća na duži period. Ustanovili su i da su vanjski saradnici angažirani po ugovoru o djelu za poslove koji bi zapravo trebalo da se obavljaju u okviru redovnih poslova i zadataka.

Neiskorištenih vakcina u vrijednosti 2.111.269 KM

Zavod je ustanova koja planira i radi centralnu distribuciju vakcina, nadzire i evaluira provođenje obaveznih imunizacija na teritoriji FBiH.

– Uvidom u plan nabavki vakcina za period 2019-2021. godina ne možemo potvrditi da su potrebne količine sačinjene u skladu s kriterijima. Naprimjer za BSG vakcinu (protiv tuberkuloze) planirane su količine od 82.000 doza koje se daju u jednoj dozi po rođenju djeteta, a u 2019. godini rođeno je samo 18.019 djece. Stanje vakcina u skladištu na kraju godine ukazuje na to da planirane količine za 2020. godinu nisu odgovarale potrebama – navodi se u revizorskom izvještaju.

Dodaje se da je uvidom u dokumentaciju za isporuku vakcina utvrđeno da je Zavod u posljednjem kvartalu 2020. godine izdao narudžbenice za preostale ugovorene količine, na osnovu kojih je isporučeno vakcina u vrijednosti od 2.066.605 KM.

– Na osnovu neiskorištenih vakcina na skladištu na kraju godine (ukupne vrijednosti 2.111.269 KM) ne možemo potvrditi da se planiranje potrebnih količina za 2020. činilo na osnovu relevantnih pokazatelja, a samim tim ni da se osiguralo efikasno trošenje odobrenih sredstava, u skladu s principom efikasnosti. Konstatovano je da je distribuirano samo 32 posto vakcina zdravstvenim ustanovama, što dalje potvrđuje da planiranje količina nije bilo zasnovano na realnim pokazateljima – ukazuju revizori.

Na čelu Zavoda tada je bio Davor Pehar (HDZ), a koji je u maju 2021. godine podnio ostavku.

– Ne možemo potvrditi opravdanost donošenja odluka o odobrenju uvećanja osnovnog koeficijenta za obračun plaće koju je donio direktor Zavoda, a da ih nije razmatrao i odobrio Upravni odbor, naročito jer većina internih akata Zavoda u vezi s obračunom i isplatom plaća nije donesena u skladu sa zakonskom regulativom i kolektivnim ugovorom za zdravstvene radnike.

Najveća isplaćena neto plaća iznosi 4.675 KM, najniža 504 KM, a prosječna 1.635 KM – stoji u revizorskom izvještaju.

Federalni revizori također ukazuju na činjenicu da ugovori o djelu s vanjskim saradnicima, u kontinuitetu tokom cijele godine, nisu zaključivani u skladu sa Zakonom o radu i Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji.

Ugovori o djelu za redovne poslove

– Napominjemo da je Zakonom o radu definisano da privremeni i povremeni poslovi ne predstavljaju poslove za koje se zaključuje ugovor i da ne traju duže od 60 dana u toku godine. Također, ugovorom o djelu definisano je da se izvođač obavezuje da izvrši određeni posao, a naručitelj da mu za to plati naknadu. Dakle, ugovori o djelu zaključuju se za jasno definisane poslove, jednokratno, zbog čega ne možemo potvrditi osnovanost njihovog zaključivanja za izvođenje redovnih poslova, koji se obavljaju u kontinuitetu tokom cijele godine – navodi se u izvještaju i dodaje:

– Ugovori o djelu zaključivani su za obavljanje redovnih poslova koji su utvrđeni Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji, a koji su obavljani u kontinuitetu tokom cijele godine, što nije u skladu s odredbama Zakona o radu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
LM