Zavodu Pazarić prijeti blokada računa, traže da im se oprosti dug od 780.000 KM

Direktor Zavoda Pazarić Redžep Salić je nadležnim ministrima, te premijeru Federacije poslao pismo da se, kako je naveo, pokušaju oprostiti dugovi

Ako danas do 16 sati ne bude uplaćen porezni dug od 780.000 maraka, koji su napravile bivše uprave Zavoda Pazarić, Zavodu će biti blokiran račun, poručuje direktor Redžep Salić. U međuvremenu je Klub zastupnika Naše stranke u Parlamentu Federacije u parlamentarnu proceduru uputio Nacrt zakona o zaštiti zviždača. Naveli su kako ovi ljudi nemaju pravnu zaštitu.

Danas je i sjednica Vlade Federacije koja bi, prema saznanjima BHRT-a, trebala da se izjasni o poreznom dugu. Upravni i nadzorni odbor Zavoda Pazarić mogao bi biti formalno razriješen i imenovan novi – privremeni.

Direktor Zavoda Pazarić Redžep Salić je nadležnim ministrima, te premijeru Federacije poslao pismo da se, kako je naveo, pokušaju oprostiti dugovi.

– Ukolikо Zavod ne naplati 780 hiljada KM poreza koje je neko bivše rukovodstvo utajilo kroz neke svoje račune, Zavodu će biti blokiran račun, rekao je Salić.

Nakon objave šokantnog videa i fotografija o vezivanju djece u Zаvodu Pazarić, broj svjedoka o zloupotrebi finansijskih sredstava u Zavodu, ali i zlostavljanju djece, povećan je, poručuje zastupnica u Parlamentu Federacije Sabina Ćudić. Kaže da su među svjedocima i roditelji, te postoje i novi dokazi koji nisu objavljeni kako bi se zaštitili uzbunjivači. Ovi dokazi su u Tužilaštvu Kantona Sarajevo radi istrage o ovom predmetu. Ovo ih je navelo na postavljanje zakonskog okvira.

– Upućujemo prijedlog, ustvari nacrt zakona o uzbunjivačima u Federaciji – zakonodavstvo u BiH ne nudi nikakvo zakonsku zaštitu onima koji to prijavljuju, a koji se danas suočavaju sa političkom odmazdom i političkim pritiscima, rekla je Ćudić.

Ćudić je kritikovala sastanak premijera Novalića s predstavnicima Vijeća uposlenika Zavoda Pazarić na kojem je ponudio bezrezervnu pomoć, bez, kako je rekla, zaključene istrage Tužilaštva.

Novalić je, osim finansijske pomoći uposlenicima, obećao i da će biti formirana radna grupa koja će, u skladu sa evropskim standardima, predložiti mjere za rješavanje problema. Prioritet je, kako je navedeno, povećanje educiranog kadra, prije svega, njegovatelja.

Novalić je izrazio spremnost da se osiguraju finansije kojim će se omogućiti i dokvalifikacija postojećeg, kao i zapošlavanje novog stručnog kadra.

Za četvrti decembra zakazana je i tematska sjednica o stanju u Zavodima za zbrinjavanje djece i odraslih s poteškoćama u razvoju, između ostalog i u Pazariću, prenosi BHRT

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79