Zavodu Pazarić prijeti gašenje: Salić moli Vladu FBiH da pomogne kako djeca ne bi ostala “praznih tanjira”

Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić prijeti gašenje zbog duga po osnovu rješenja Porezne uprave FBiH, upozorio je direktor ovog zavoda Redžep Salić u žalbi upućenoj Ministarstvu finansija FBiH, a koja je u posjedu “Avaza”.

Zavodu Pazarić prijeti blokada računa, traže da im se oprosti dug od 780.000 KM

Kako smo ranije objavili, Zavodu prijeti blokada računa zbog duga od 592.241,77 KM. Riječ je o naslijeđenim dugovima prethodnih uprava.

– Ako bi kontrolirani porezni obveznik, odnosno Zavod, u svom finansijskom knjigovodstvu na ovako utvrđene “koristi”, koje su ovdje tretirane kao plaća direktora i druge “koristi” zaposlenika, a na koje su stavljene primjedbe, izvršio knjiženje dodatno stvorenih obaveza, s obavezom uplate istih, to bi značilo gašenje Zavoda. Napominjemo da Zavod nema neizmirenih obaveza po osnovu plaće radnika. Stvaranje ovih dodatnih obaveza moglo bi usporiti i otežati penzionisanje radnika, koji će svoje pravo na penziju ostvariti u narednom periodu – navedeno je, pored ostalog, u žalbi.

Postupanje po rješenju Porezne uprave FBiH značilo bi gašenje Zavoda, koje će nastati zbog pokušaja da se konačno zaustave nezakonite radnje pojedinaca, koje su utvrdili inspektori i vještaci.

– Došli smo u situaciju da je upitan opstanak i funkcioniranje institucije koja postoji 70 godina, koja je preživjela rat, a neće moći preživjeti ovu situaciju bez pomoći drugih institucija. Molimo da nastojite osloboditi Zavod, kao pravno lice, obaveza koje su proizašle iz “ličnih koristi”, neadekvatnog i neodgovornog rada prethodnog menadžmenta i tako pomognete da Zavod nastavi s radom na radost 345 korisnika i 144 zaposlenika – naveo je Salić u žalbi.

Dodao je i kako “oni koji su imali lične koristi, treba lično da plate sve obaveze proizašle iz tih koristi”, naglasivši da su štićenici i uposlenici, koji bi snosili najveći teret ovih nalaza, najmanje krivi.

 

Salić je napomenuo da je mandat direktora ove javne ustanove preuzeo prije pet mjeseci, navodeći da “ne snosi nikakvu odgovornost za nepravilnosti iskazane u predmetnim dokumentima”.

– Međutim, ovim zahtjevom Vam se obraćam kao osoba koja želi pomoći Zavodu i zaštititi djecu Zavoda, jer bi se isplatom ovih iznosa novčanih sredstava ispraznili tanjiri djece u našoj ustanovi. Zbog svih navedenih razloga, molimo da nam pomognete u prevazilaženju ove situacije te da nam u okviru svojih nadležnosti omogućite otpis obračunatih dugovanja – napisao je Salić.

Političke igre oko djece iz Pazarića: Ko skriva odgovorne za stanje u Zavodu?

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79