Završen sastanak Četvorke, Nikšić najavio upućivanje u proceduru zakona o pomoći građanima Srebrenice

Lideri stranaka Četvorke održali su danas sastanak u Općini Stari Gradu u Sarajevu.

Predsjednici SDP-a Nermin Nikšić, Naše stranke Predrag Kojović, Naroda i pravde Elmedin Konaković te Nezavisne bh. liste Ibrahim Hadžibajrić obratili su se medijima nakon sastanka.

Nikšić je kazao da su na sastanku nastavili tamo gdje su stali, da su razgovarali malo i oko izbora u Mostaru i Srebrenici, piše Avaz.

– Potvrdili smo čvrsto opredjeljenje Četvorke da idemo dalje i da se širimo u BiH da razgovaramo sa drugim partnerima kako bismo stvorili potreban blok stranaka koje bi 2022. bile u prilici da ostvare pobjedu i formiraju vlast. Dogovorili smo se, imamo urađen draft zakona o pomoći građanima Srebrenice, ne vlastima, koji ćemo vrlo brzo uputiti u proceduru i koji bi sistemski trebao da riješi problem pomoći građanima Srebrenice – kazao je Nikšić.

 

Vještački nametnuta dilema

Kojović je kazao da će ovaj savez izaći još jači nakon negativnih iskustava koje su imali.

– Želimo da napravimo savez koji će biti pobjednički 2022. Svjesni smo da su ovakvi događaji kao što je Mostar, prepreke, izazovi…To je ono što moramo prevazići da bismo nešto uspjeli – kazao je Kojović.

Na pitanje da li Četvorka ostaje pri odluci da kandidat za gradonačelnika Sarajeva bude Bogić Bogičević, Kojović je kazao:

– Šestorka uvijek ostaje prema onome što je dogovoreno – rekao je Kojović.

Dodao je i da njihovi partneri nisu imali zamjerke na njihovo djelovanje u Mostaru i da razumiju njihov položaj, kao jedine stranke koja ima vijećnike sa obje strane Neretve i odbijanje da se učestvuje u “vještački nametnutoj dilemi da se glasa za kandidata HDZ-a i SDA”.

– Ponudili smo opciju bh. kandidata, to je bila Irma Baralija i ona je odbijena nažalost – dodao je Kojović.

Komentirajući planirani model pomoći Srebrenici, Konaković je rekao da je riječ o draftu zakona koji je SDP pripremio.

– Na tome se zahvaljujemo, uradili su prvi veliki korak. Kolega Nikšić i ja smo svjedočili sastanku šta poslije izbora. Nije postojao ni plan B ni plan C. Četvorka nudi plan B, on znači da će se institucionalno, formiranjem određenog ureda za Srebrenicu, izdvajanjem propisanog iznosa budžetskih sredstava na nivou godine svih kantona i općina u kojima imamo utjecaj, obezbijediti  ozbiljni fondovi kako Bošnjaci, ili Bosanci i Hercegovci, pod pritiskom neke Dodikove politike ne bi bili prisiljeni da je napuste. Imali smo dogovor da naša ofanziva u petak bude snažna prema međunarodnoj zajednici, desilo se da se nije čula nijedna rečenica iz Sarajeva – kazao je Konaković.

Dodao je da je ovo bio slučaj ili potpunog prepuštanja Srebrenice ili buđenja bh. snaga koje će tretirati Srebrenicu kako zaslužuje.

CIK kojim se Izetbegović ponosi

– Čini mi se da smo to shvatili kao buđenje. Bojkot bih smatrao kao opravdan čin zbog katastrofalnih odluka CIK-a. To je CIK kojim se s ove strane bh. scene, čini se Bakir Izetbegović i njegovi saradnici, ponose. Govorili su kako su iz tog CIK-a izbacili uticaj Dodika i Čovića i evo danas imamo odluku koja je potpuno nezakonita u Srebrenici. Ubijeđeni smo da će Ustavni sud uraditi pravu stvar i da će ponoviti ove izbore i da će to biti velika pobjeda  pravde – rekao je Konaković.

Hadžibajrić je naveo da su špekulacije o problemima u radu Četvorke.

– U onom kapacitetu koji imamo u Kantonu Sarajevo toliko i učestvujemo i učestvovat ćemo u radu – kazao je Hadžibajrić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79