Završen sastanak DNS-a i SNSD-a: Obje stranke izrazile odlučnost da se i dalje radi na jačanju koalicije

U Banjoj Luci je završen sastanak delegacija SNSD-a i DNS-a, prvi nakon što je Predsjedništvo Demokratskog narodnog saveza nedavno donijelo odluku o „zaustavljanju daljnjeg djelovanja u okviru Sporazuma o načinu i kriterijima zajedničkog djelovanja koalicionih partnera u mandatnom periodu 2018.-2022. godina“.

Delegacije dvije stranke, predvođene liderima Miloradom Dodikom i Markom Pavićem, razgovarale su o međustranačkim odnosima i budućnosti koalicije.

Postoje problemi

Predsjednik DNS-a Marko Pavić rekao je nakon sastanka sa SNSD-om da su danas razriješeni mnogi problemi koji su stajali između ove dvije stranke.

– Mnogo stvari smo jednu drugima danas rekli. Govorili smo o tome kako da unaprijedimo život u RS, kako da unaprijedimo parlamentarni život u RS. Iz toga je proizašlo mnogo zaključaka. Sve što smo danas dogovarali bit će sistematizovano, a sljedeće sedmice biće sastanak u novom sastavu sa novim zaključcima – kazao je Pavić.

Dodao je da su obje stranke izrazile odlučnost da se i dalje radi na jačanju koalicije.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kazao je da su SNSD, DNS i SP iznijeli sve politike u jačanju RS. On je dodao da koaliciona saradnja sa DNS-om nije upitna.

– Treba da raščistimo neke stvari. Postoje neki problemi vezani za niže nivoe. 17 funkcija pripada DNS-u i sve je poznato kako će se riješiti. Predmet razgovora za nekoliko dana će biti i ostali nivoi na kojima treba da se uradi sve u skladu sa dogovorom – istakao je Dodik.

On je dodao da nema produbljivanja problema. Dodik kaže da su danas jedni drugima iznosili sve ono što je trebalo da se iznese.

– Reagovat ćemo na sve što može da ugrozi saradnju. Saradnja na nivou RS i BiH nije upitna, ali na lokalu ćemo morati više da radimo. Spremni smo da pravimo zajednički program za lokalne izbore. Ovo nije urušavanje pozicije RS. Ostaju problemi koje rješavamo – kazao je Dodik.

Pavić je dodao da su novinari izmislili da je DNS zaledio odnose sa SNSD-om. On tvrdi da se samo zaustavila saradnja dok se ne završe neki problemi.

Podsjetimo, Pavić je u pismu koje je nedavno uputio predsjedniku SNSD-a odluku Predsjedništva DNS-a obrazložio činjenicom da su razočarani odnosom prema njima na entitetskom i lokalnom nivou.

Mi smo zajedno

Međutim, Dodik je, ako je suditi po njegovim izjavama, optimista i vjeruje da će koaliciona saradnja SNSD-a i DNS-a biti nastavljena. Cilj je, kaže, da koalicija, koja traje 20 godina, opstane.

– Na bazi toga i resursa koje DNS ima u NSRS i Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i dogovora koji smo imali u vezi s Domom naroda, podrazumijeva se da smo zajedno. Svako iskakanje iz toga dovodi u pitanje taj nivo koalicionog dogovora, ali vjerujem da se to neće desiti – kazao je Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79