Završeno ročište o mjerama zabrane direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću

U Sudu BiH završeno je ročište povodom prijedloga Tužilaštva BiH o mjerama zabrane direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmanu Mehmedagiću, nakon što je Sud BiH prošle sedmice potvrdio optužnicu protiv njega i uposlenika OSA-e Muhameda Pekića zbog navodne zloupotrebe položaja.

Tužilac Oleg Čavka je, podsjećamo, uz optužnicu, tražio da se Mehmedagiću zabrani obavljenje dužnosti direktora OSA-e do okončanja postupka. Nakon okončanja ročišta, čeka se odluka Suda BiH u vezi s ovim pitanjem.

Tužilaštvo BiH tereti Mehmedagića i Pekića da su tokom augusta 2020. godine zaloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, u svrhe privatnih i ličnih interesa, kako bi došli do informacija i fotografija o pošiljatelju anonimne krivične prijave protiv direktora OSA-e, prenosi Faktor.

Mehmedagićeva advokatica Senka Nožica tražila je od Suda da se odbije prijedlog Tužilaštva kazavši da je neosnovan. Ona tvrdi da je riječ o političkoj montaži s ciljem da se Mehmedagić ukloni s pozicije direktora.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79